Fokus

Si o ZOI u Pekingu: Ceo svet gleda u Kinu, mi smo potpuno spremni

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2021

-

18:34

Si o ZOI u Pekingu: Ceo svet gleda u Kinu, mi smo potpuno spremni
Si o ZOI u Pekingu: Ceo svet gleda u Kinu, mi smo potpuno spremni - Copyright Tanjug/Li Xueren/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping obećao je danas da će Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. biti uspešne, uprkos tome što iz SAD i nekih drugih zemalja dolaze najave da će sprovesti "diplomatski bojkot" najpoznatijeg sportskog događaja.

"Za nešto više od mesec dana, Zimske olimpijske i paraolimpijske igre će biti otvorene u Pekingu. Mi ćemo dati sve od sebe da organizujemo svečanu olimpijsku manifestaciju. Ceo svet je usmerio pogled na Kinu, a Kina je u potpunosti spremna", poručio je Si u svom novogodišnjem obraćanju, prenosi Kjodo.

Kineski predsednik je govorio i o Tajvanu i rekao da ostvarenje ujedinjenja domovine predstavlja zajedničku želju kineskih sunarodnika na dve obale Tajvanskog moreuza.

"Iskreno se nadam da će svi pripadnici kineskog naroda jedan uz drugog krenuti napred ka stvaranju lepše budućnosti kineske nacije", naglasio je Si, uz napomenu da su i prosperitet i stabilnost Hongkonga i Makaa stalno u mislima matice.

On je rekao i da je u telefonskim razgovarima sa liderima drugih zemalja i međunarodnih organizacija, u više navrata čuo pohvale za doprinos koji je Kina dala borbi protiv kovida-19 i globalnoj kontroli pandemije.

"Kina je do sada za više od 120 zemalja i međunarodnih organizacija obezbedila dve milijarde doza vakcine protiv koronavirusa", rekao je Si.

On je posebno pozdravio troje kineskih astronauta koji su trenutno na misiji u svemiru i sve građane koji žive i rade u insotranstvu, a celoj zemlji poželeo je prosperitet i miran život u novoj godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet