Fokus

Diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara: U Peking će možda Putin, ali ne i Bajden

Komentari

Autor: Pavle Kosić

24/12/2021

-

07:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Možda će u Peking otići Vladimir Putin, ali to sigurno neće učiniti Džozef Bajden. Odlukom da stupi u diplomatski bojkot zimskih Olimpijskih igara u Kini, Vašington šalje jasnu poruku, rekla je nedavno portparolka Bele kuće Džen Psaki kada je najavila da u Pekingu neće biti diplomatskih predstavnika Sjedinjenih Država.

"Želja je zapravo da se pošalje poruka kako Kina trenutno nije adekvatan partner za organizaciju Olimpijskih igara zbog stanja ljudskih prava, prevashodno položaja Ujgura u Kini, kao i zbog položaja Hongkonga. Ideja je da se time što se neće slati visoki zvaničnici, pošalje poruka da u Kini nešto nije dobro, da ima nešto trulo u državi Kineskoj", rekao je za Euronews Srbija Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka.

Iako američki zvaničnici kao jedan od razloga bojkota navode nepoštovanje ljudskih prava u Sinđangu, poznavaoci prilika u Kini kažu da se situacija u toj kineskoj provinciji ne podudara sa zvaničnim stavom Vašingtona.

Borislav Korkodelović, spoljnopolitički novinar kaže za Euronews Srbija da samo može da kaže da  je to "smešno".

"Jer ono što ja znam i što sam proučavao jeste da je sa svakim popisom tamo sve više muslimana", naveo je Korkodelović za Euronews Srbija.

Pored Sjedinjenih Država, diplomatski bojkot proglasile su Australija, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sa druge strane, predsednik Francuske Emanuel Makron bojkot je odbacio kao nebitan. Ima i onih država koje kao razloge navode stroge epidemijske mere koje su na snazi u Kini.

"Ono što oni ne kažu, ali neki analitičari smatraju, jeste da bi Kinezi bili srećni ukoliko ne bude mnogo gostiju upravo zbog pandemije. Uostalom, samo će Kinezi, kao gledaoci, prisustvovati takmičenjima", rekao je Korkodelović.

Peking i Vašington već duže vreme razmenjuju sankcije, a njihov odnos analitičari često nazivaju Drugim hladnim ratom. Postavlja se pitanje, kako će diplomatski bojkot Sjedinjenih Država i njenih saveznica uticati na već narušen odnos dve sile?

"To će sigurno ostaviti ožiljke na koži odnosa Kine i SAD, ali ti ožiljci neće biti toliko duboki da tu veliku međuzavisnost Kine i SAD koja je toliko isprepletana, da neki govore o tzv. međusobno osiguranom ekonomskom uništenju (ako bi stradala jedna ekonomija, da bi automatski stradala i druga ekonomija), neće moći ovakve manje turbulencije da utiču na promenu tih strukturnih faktora", Krstić.

Bojkot Olimpijskih igara nije novina. Poznat je onaj iz 1984. kada se predstavnici Moskve nisu pojavili u Los Anđelesu, a zanimljivo je da je u jednom od prvih bojkota učestvovala upravo Kina kada je 1980. zajedno sa Sjedinjenim Državama bojkotvala Igre održane u Sovjetskom savezu.   

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet