Fokus

Oglasila se i Kina o bojkotu pojedinih država Zimskih olimpijskih igara: "Režirali i izveli farsu"

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

12:54

Oglasila se i Kina o bojkotu pojedinih država Zimskih olimpijskih igara: "Režirali i izveli farsu"
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas kritikovala odluku Kanade i Velike Britanije da se pridruži Americi u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara 2022. godine i bpojkot ocenila kao farsu.Kina nije zabrinuta da bi odsustvo zvaničnika moglo da izazove lančanu reakciju, jer brojni šefovi država, lideri vlada i članovi kraljevskih porodica su se prijavili za dolazak, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venpin, preneo je AP.

Osim Kanade, Britanije i SAD, i Australija je poručila da neće slati zvaničnike na ZOI, iz istih razloga, a to je optužba o navodnom kršenju ljudskih prava u Kini. Novi Zeland još ranije je obavestio Peking da neće slati zvaničnike zbog restriktivnih pandemijskih mera, ali je takođe izrazio zabrinutost zbog ljudskih prava.

Uprkos diplomatskom bojkotu, ove zemlje će slati sportiste da se takmiče. Vang je rekao da Kina neće pozivati SAD, Kanadu ili Britaniju i da "nije ni bitno da li će njihovi zvaničnici doći ili ne, jer će videti uspeh Zimskih olimpijskih igara".

"Sport nema veze sa politikom. U pitanju su oni koji su napisali sve ovo, režirali i izveli farsu", dodao je Vang.

Kina je najavila da će odgovoriti Americi "čvrstim kontramerama" povodom bojkota, ali nije dala detalje o tome kako planira da uzvrati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet