Fokus

Još jedna država bojkotuje Zimske olimpijske igre: "Nećemo poslati diplomate u Peking naredne godine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/12/2021

-

08:01

Još jedna država bojkotuje Zimske olimpijske igre: "Nećemo poslati diplomate u Peking naredne godine"
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Kanada će se priključiti saveznicima u diplomaskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini u februaru sledeće godine, kako bi poslala Kini poruku o ljudskim pravima, izjavio je premijer Kanade Džastin Trudo.

Pre Kanade, za diplomatski bojkot su se u sredu odlučile Australija i Velika Britanija, a prve su to uradile SAD.

"Mnogi partneri iz celog sveta su izuzetno zabrinuti zbog konstantnog kršenja ljudskih prava u Kini. Zato objavljujemo da nećemo poslati diplomate u Peking", kazao je Trudo, preneo je Rojters.

Portparol kineske ambasade u Kanadi optužio je Trudoa da je izneo lažne tvrdnje.

"Na osnovu ideološke pristrasnosti, kao i laži i glasina, Kanada i deo zapadnih zemalja su flagrantno izvodili političke manevre, sa pokušajem da poremete napredak ZOI u Pekingu. Njihova nespretna predstava teško da može da naiđe na bilo kakvu podršku i osuđena je na propast", naveo je portparol.

Australija se pridružuje protestu

Podsetimo, juče je Australija objavila da će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je australijski premijer Skot Morison.

On je poručio da kineska vlada još uvek nije preduzela nikakav pokušaj da odgovori na nekoliko pitanja koje je pokrenula Australija, uključujući navodne povrede ljudskih prava, prenosi agencija Rojters.

"Zato nije iznenađujuće što zvaničnici australijske vlade neće ići u Kinu na te igre. Ali australijski sportisti hoće", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Kineska ambasada u Australiji pozvala je juče zvaničnu Kanberu da preduzme konkretne mere za stvaranje povoljnih uslova za unapređenje odnosa, nakon što se Australija pridružila Sjedinjenim državama u diplomatskom bojkotu Zimskih igara u Pekingu.

"Kao što svi znaju, Australija je jedina odgovorna za trenutni položaj kinesko-australijskih odnosa", navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Australijski olimpijski komitet (AOC) je saopštio da odluka vlade neće uticati na njihove pripreme za Zimske igre, dodajući da su "diplomatske opcije" stvar vlada i da treba razdvojiti politiku i sport. Bojkot Zimskih olimpijskih igara je najavila i Velika Britanija.

Pre tri dana Sjedinjene Američke Države objavile su da neće poslati zvaničnu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu početkom sledeće godine, saopštila je u ponedeljak Bela kuća, pozivajući se na stanje ljudskih prava u Kini.

Uprkos diplomatskom bojkotu, američki sportisti će se takmičiti na igrama koje počinju u februaru, preneo je "Vašington post". Administracija Džoa Bajdena neće poslati visoke američke zvaničnike zbog kineskih masovnih logora i kampanje prisilne sterilizacije Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u zapadnoj provinciji zemlje.  

"Bajdenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili zvanično predstavništvo na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na tekući genocid i zločine protiv čovečnosti u Ksinjiangu", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Komentari (0)

Svet