Fokus

SAD proglasile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Komentari

Autor: Washington post

06/12/2021

-

19:39

SAD proglasile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.
Zimske Olimpijske igre 2022 - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države neće poslati zvaničnu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu početkom sledeće godine, saopštila je u ponedeljak Bela kuća, pozivajući se na stanje ljudskih prava u Kini.

Uprkos diplomatskom bojkotu, američki sportisti će se takmičiti na igrama koje počinju u februaru, preneo je "Vašington post".

Administracija Džoa Bajdena neće poslati visoke američke zvaničnike zbog kineskih masovnih logora i kampanje prisilne sterilizacije Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u zapadnoj provinciji zemlje.  

"Bajdenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili zvanično predstavništvo na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na tekući genocid i zločine protiv čovečnosti u Ksinjiangu", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Ona je na brifingu za štampu rekla da će se američki sportisti takmičiti na igrama, i imaju punu podršku vlade SAD.

Psaki je rekla da diplomatski bojkot igara ne znači "da je to kraj zabrinutosti koju će izneti u vezi sa kršenjem ljudskih prava" u Kini.

Pritisak da se bojkotuju Igre trajao je nekoliko prethodnih meseci, a poslanici demokrata i republikanaca u SAD, kao i aktivisti za ljudska prava, apelovali su na Bajdenovu administraciju da ne ide u Peking zbog, kako navodi "Vašington post", represivnih mera Kine protiv demokratskih aktivista u Hongkongu i Ujgura u kineskom regionu Sinđijan.

Očekuje se da istu odluku donese i Australija, dok britanski premijer Boris Džonson ne podržava ideju bojkota.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

Kineski ministar spoljnih poslova Žao Liđijan smatra da poziv na bojkot može da naruši odnose dve zemlje.

"Poziv na bojkot je sulud i u ovom trenutku može samo da prekine dijalog i saradnju Kine i Sjedinjenih Američkih Država o velikom broju tema. Ako se odluče na taj korak, mi ćemo sigurno preduzeti kontramere", rekao je Liđijan, ne precizirajući o kojim merama je reč.

Diplomatskim bojkotom se izbegava ponavljanje onoga što se dogodilo 1980. godine, kada je tadašnji predsednik Džimi Karter zabranio učešće američkih sportista na Letnjim igrama u Moskvi zbog invazije Sovjetskog Saveza na Avganistan krajem 1979, preneo je Glas Amerike.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine u Pekingu.

Komentari (0)

Svet