Fokus

Australija se priključila SAD u bojkotu Zimskih olimpijskih igara

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

08:17

Australija se priključila SAD u bojkotu Zimskih olimpijskih igara
ZOI - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mark Sćiefelbein, File

veličina teksta

Aa Aa

Australija će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison.

On je poručio da kineska vlada još uvek nije preduzela nikakav pokušaj da odgovori na nekoliko pitanja koje je pokrenula Australija, uključujući navodne povrede ljudskih prava, prenosi agencija Rojters.

"Zato nije iznenađujuće što zvaničnici australijske vlade neće ići u Kinu na te igre. Ali australijski sportisti hoće", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Kineska ambasada u Australiji pozvala je danas zvaničnu Kanberu da preduzme konkretne mere za stvaranje povoljnih uslova za unapređenje odnosa, nakon što se Australija pridružila Sjedinjenim državama u diplomatskom bojkotu Zimskih igara u Pekingu.

"Kao što svi znaju, Australija je jedina odgovorna za trenutni položaj kinesko-australijskih odnosa", navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Australijski olimpijski komitet (AOC) je saopštio da odluka vlade neće uticati na njihove pripreme za Zimske igre, dodajući da su "diplomatske opcije" stvar vlada i da treba razdvojiti politiku i sport.

Pre dva dana Sjedinjene Američke Države objavile su da neće poslati zvaničnu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu početkom sledeće godine, saopštila je u ponedeljak Bela kuća, pozivajući se na stanje ljudskih prava u Kini.

Uprkos diplomatskom bojkotu, američki sportisti će se takmičiti na igrama koje počinju u februaru, preneo je "Vašington post". Administracija Džoa Bajdena neće poslati visoke američke zvaničnike zbog kineskih masovnih logora i kampanje prisilne sterilizacije Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u zapadnoj provinciji zemlje.  

"Bajdenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili zvanično predstavništvo na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na tekući genocid i zločine protiv čovečnosti u Ksinjiangu", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Komentari (0)

Svet