Evropa

Hoće li Evropa bojkotovati Zimske olimpijske igre? Berbok: Kada žena iznese takav prigovor, to mora da se čuje

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

11:30

Hoće li Evropa bojkotovati Zimske olimpijske igre? Berbok: Kada žena iznese takav prigovor, to mora da se čuje
Hoće li Evropa bojkotovati Zimske olimpijske igre? Berbok: Kada žena iznese takav prigovor, to mora da se čuje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Evropa mora da pronađe zajednički odgovor na pitanje diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje će se održati u februaru naredne godine.

Sjedinjene Američke Države prve su se odlučile na diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih prava u Kini, navodi Rojters.

Bojkotu su se pridružile Australija, Kanada i Velika Britanija.

Berbok je rekla da slučaj kineske teniserke Peng Šuaj, čiji je nestanak postao pitanje međunarodne zabrinutosti, a nakon njenih navoda da je seksualno zlostavljana, treba da se nastavi, prenosi agencija Rojters.

"Kada žena iznese takav prigovor, to mora da se čuje u međunarodnom kontekstu. Moramo da nastavimo sa slučajem i dođemo do zajedničkog odgovora", rekla je Berbok u Parizu tokom prvog putovanja u inostranstvo kao šefice nemačke diplomatije.

Francuska: Nećemo bojkotovati Olimpijske igre u Pekingu

Francuska neće slediti primer nekih drugih zapadnih vlada i bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu u februaru, iako se svako kršenje ljudskih prava u Kini mora osuditi, izjavio je danas francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker.

"Što se tiče diplomatskog bojkota, Francuska to neće učiniti", izjavio je Blanker na televiziji BFM.

Prema njegovim rečima, sport je svet za sebe koji mora biti zaštićen od političkog mešanja, prenosi agencija Rojters.

"Ministarka sporta Roksana Marasineanu prisustvovaće Olimpijskim igrama u Pekingu", izjavio je Blanker, ali je dodao da kršenja ljudskih prava moraju biti osuđena.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan je, međutim, nešto ranije izjavio da bi Pariz trebalo da zauzme zajednički stav sa drugim zemljama Evropske unije o mogućem diplomatskom bojkotu.

SAD, Australija, Kanada i Velika Britanija za bojkot

Sjedinjene Države, Kanada, Australija i Britanija su ove nedelje saopštile da njihovi državni zvaničnici neće prisustvovati Igrama, u nastojanju da pošalju poruku Kini o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Pariz bi trebalo da bude domaćin letnjih Olimpijskih igara 2024. godine.

Kanada će se priključiti saveznicima u diplomaskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini u februaru sledeće godine, kako bi poslala Kini poruku o ljudskim pravima, izjavio je premijer Kanade Džastin Trudo. Podsetimo o da je juče Australija objavila da će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je australijski premijer Skot Morison.

On je poručio da kineska vlada još uvek nije preduzela nikakav pokušaj da odgovori na nekoliko pitanja koje je pokrenula Australija, uključujući navodne povrede ljudskih prava, prenosi agencija Rojters.

"Zato nije iznenađujuće što zvaničnici australijske vlade neće ići u Kinu na te igre. Ali australijski sportisti hoće", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Kineska ambasada u Australiji pozvala je juče zvaničnu Kanberu da preduzme konkretne mere za stvaranje povoljnih uslova za unapređenje odnosa, nakon što se Australija pridružila Sjedinjenim državama u diplomatskom bojkotu Zimskih igara u Pekingu.

"Kao što svi znaju, Australija je jedina odgovorna za trenutni položaj kinesko-australijskih odnosa", navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Australijski olimpijski komitet (AOC) je saopštio da odluka vlade neće uticati na njihove pripreme za Zimske igre, dodajući da su "diplomatske opcije" stvar vlada i da treba razdvojiti politiku i sport. Bojkot Zimskih olimpijskih igara je najavila i Velika Britanija.

Pre tri dana Sjedinjene Američke Države objavile su da neće poslati zvaničnu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu početkom sledeće godine, saopštila je u ponedeljak Bela kuća, pozivajući se na stanje ljudskih prava u Kini.

Uprkos diplomatskom bojkotu, američki sportisti će se takmičiti na igrama koje počinju u februaru, preneo je "Vašington post". Administracija Džoa Bajdena neće poslati visoke američke zvaničnike zbog kineskih masovnih logora i kampanje prisilne sterilizacije Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u zapadnoj provinciji zemlje.  

"Bajdenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili zvanično predstavništvo na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na tekući genocid i zločine protiv čovečnosti u Ksinjiangu", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Komentari (0)

Evropa