Fokus

Diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igrara u Kini: Koje zemlje su "presekle", a čija odluka se još uvek čeka

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija

27/12/2021

-

14:26

Diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igrara u Kini: Koje zemlje su "presekle", a čija odluka se još uvek čeka
Diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igrara u Kini: Koje zemlje su "presekle", a čija odluka se još uvek čeka - Copyright AP/ Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko zemalja najavilo je diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara koje će se u februaru 2022. održati u Kini. Države su bojkot najavile zbog stanja u oblasti ljudskih prava u zemlji u kojoj se Igre održavaju.

Najveće takmičenje u zimskim sportovima počinje 4. februara, a Kina je kritikovala zemlje koje diplomatski bojkotuju ovaj događaj, ističući da se krši neutralnost koja je u olimpijskom duhu.

Suštinski, diplomatski bojkoti neće ništa promeniti ni za sportiste ni za gledaoce. Time će se praktično "samo" poslati poruka zemlji domaćinu. 

Do sada je nekoliko zemalja Evrope i sveta objavilo diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara.

Evropa

Kada je reč o starom kontinentu, još uvek se čeka zvanični, jedinstveni stav Evropske unije, te mnoge zemlje to i čekaju. Ipak, dve zemlje bloka su već ozvaničile bojkot.

Litvanija, mala baltička država članica Evropske unije bila je prva država na svetu koja je najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara.

Predsednik Gitanas Nauseda potvrdio je da ni on ni bilo koji ministar u vladi neće biti na Igrama. Litvanija i Kina su upletene u diplomatsku svađu od leta kada je zvanični Vilnjus dozvolio Tajvanu da otvori predstavništvo u zemlji koristeći "Tajvan" umesto "kineski Tajpej".

Belgija je takođe istakla je da će diplomatski bojkovati Zimske olimpijske igre u Kini.

"Savezna vlada neće slati svoje predstavnike na Igre",  potvrdio je belgijski premijer Alekander De Kro poslanicima parlamenta 18. decembra.

Kada je reč o ostatku EU, uprkos tome što su ih više puta pitali, nekoliko država članica još nije donelo odluku, tvrdeći da se nadaju da će naći zajednički stav EU.

Francuska vlada poslala je mešovite signale. Ministar prosvete, omladine i sporta rekao je medijima da će prisustvovati neki visoki zvaničnici jer je "sport sam po sebi svet koji mora biti sačuvan koliko god je to moguće od političkog uplitanja", dok je ministar spoljnih poslova naveo da se Pariz "zalaže za zajednički stav" i da se "ovo pitanje mora rešavati kao evropsko".

Nemačka je takođe iznela stav je bi Evropa trebao da ima zajedničku odluku tvrdeći da je treba doneti "u skladu sa evropskim prijateljima".

Nekoliko lidera je međutim dovelo u sumnju sposobnost bloka da donese zajedničku odluku i korisnost bojkota, kao što je premijer Luksemburga Žan Aselborn koji je izjavio da su "Olimpijske igre uvek političke, da nema politički neutralnih Olimpijskih igara". Nekoliko lidera je međutim dovelo u sumnju sposobnost bloka da donese zajedničku odluku i korisnost bojkota, kao što je premijer Luksemburga Žan Aselborn koji je izjavio da su „Olimpijske igre uvek političke, da nema politički neutralnih Olimpijskih igara".

Tanjug/ AP Photo/Mark Sćiefelbein, File

 

Ipak, evropska zemlja van EU koja će bojkotovati Zimske olimpijske igre u Kini je i Ujedinjeno Kraljevstvo. To je saopštio premijer Boris Džonson početkom decembra izjavivši da će "definitivno biti diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu" pošto nijedan britanski visoki zvaničnik neće prisustvovati.

"Vlada ne okleva da pokrene ova pitanja sa Kinom, kao što sam i rekao u razgovoru sa Sijem poslednji put kada sam razgovarao sa njim“, dodao je Džonson.

Amerika

Kada je reč o američkom kontinentu, do sada su bojkot najavile Sjedinjene Američke Države, kao i Kanada.

Zvanični Vašington je 6. decembra najavio diplomatski bojkot. Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da je odluka doneta zbog "trenutnog genocida u NR Kini i zločina protiv čovečnosti u Sinđangu i drugih kršenja ljudskih prava".

"Sportisti u timu SAD imaju našu punu podršku. Mi ćemo biti 100 odsto iza njih dok ih navijamo od kuće, ali nećemo doprinositi fanfarama Igara", dodala je ona.

Nakon SAD, ubrzo je istu odluku donela i Kanada. Premijer Džastin Trudo je napisao na Tviteru da je "Kanada i dalje duboko uznemirena izveštajima o kršenju ljudskih prava u Kini".

"Kao rezultat toga, nećemo slati diplomatske predstavnike u Peking na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre. Nastavićemo da podržavamo naše sportiste koji naporno rade da bi se takmičili na svetskoj sceni", dodao je on.

Azija

Igre će biti održane upravo na azijskom kontinentu, ali će ih diplomatski bojkotovati, za sada jedna, država sa tog kontinenta.

Japan je 24. decembra najavio da neće poslati delegaciju ministara, iako je odlučio da to ne nazove diplomatskim bojkotom, a glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je rekao novinarima:

"Ne koristimo poseban izraz da opišemo kako prisustvujemo. Japanski premijer Fumio Kišida istakao je ljudska prava ključnim jelom svoje diplomatije i stvorio posebnu savetodavnu poziciju za rešavanje ovog pitanja i rekao je da se nada da će uspostaviti konstruktivan odnos sa Kinom", kazao je Macuno.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

"Japan veruje da je za Kinu važno da garantuje univerzalne vrednosti slobode, poštovanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava, koje su univerzalne vrednosti u međunarodnoj zajednici", dodao je.

Okeanija

I Australija i Novi Zeland pridružili su se diplomatskom bojkotu, a iz Kanbere je saopšteno da je to "prava stvar" i da je u "nacionalnom interesu" Australije.

Vlasti na Novom Zelandu su, međutim, naglasile da je "postojao niz faktora, ali uglavnom u vezi sa panedmijom, kao što je činjenica da postoji čitava logistika putovanja i ne pogoduje takvoj vrsti putovanja".

Komentari (0)

Svet