Društvo

Odluke Kriznog štaba: Ukidaju se kovid propusnice, karantin i nošenje maski ostaju na snazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

17:39

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Od subote prestaju da važe kovid propusnice i ukida se ograničenje broja ljudi u zatvorenom prostoru, ali ostaje preporuka nošenja maski, saopštila je između ostalog članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević

Kada su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju sve mere ostaju na snazi - uslov za ulazak u zemlju ostaje dokaz o vakcinaciji ili prelažanoj bolesti, odnosno PCR test, navela je.

Četvrta i peta doza vakcine za ugrožene

Ona je dodala da se uvodi dodatna buster doza vakcina, odnosno četvrta doza, za sve starije od 18 godina, ali pre svega one u većem riziku - starije od 60 godina i obolele od hroničnih bolesti - i ona se preporučuje pet meseci nakon prve buster doze.

Četvrta i peta doza se, kako je rekla, preporučuju samo ugroženim grupama građana kao i onima koji, zbog vakcine koje nisu priznate u svim državama, ne mogu da putuju.

Kada je reč o maskama, one ostaju na nivou preporuke.

“Nema sankcionisanja ukoliko se ne nose, ali svako okupljanje nosi rizik i trebalo bi da, kada se nalazimo u zatvorenom prostoru trebalo bi da nosimo masku”, poručila je.

"Stekli su se uslovi za ublažavanje mera, iako je virus prisutan. Pratićemo nove mere, ukoliko dođe do pogoršavanja mera, one će se korigovati", navela je Kisić Tepavčević.

Kako je dodala na osnovu učestalosti obolevanja i umiranja primetno je postepeno smanjivanje broja obolelih.

"Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada", navela je.

Ona je istakla da dokle god je virus prisutan u populaciji uvek postoji rizik, ali da je očigledno da nas čeka određivanje epidemijskih pragova iznad kojih ćemo određivati da li se radi o epidemiji ili ne.

"Koronavirus je drugačiji, tako da celo zdravstveno okruženje u narednom periodu očekuje definisanje tih pragova. Moraćemo da naučimo da živimo sa virusom, on će se endemizovati", rekla je Kisić Tepavčević..

Ono što je bitno, kako kaže, je procena tipova virusa koji su dominantni.

Ulazak u bolnice, kako je istakla Kisić, biće regulisan u zavisnosti od nivoa rizika, što će se procenjivati od ustanove do ustanove, jer je "bolnička sredina sama po sebi specifična". Biće različit nivo preventivnih mera, u zavisnosti od procene rizika, rekla je Kisić, i objasnila da će maske svakako morati da se nose u bolnicama. 

Kovid propusnice uvedene su u oktobru i važile su za ugostiteljske objekte, kockarnice i kladionice. 

Svi koji su poslednjih nekoliko meseci hteli da idu u restoran posle 20 časova to su mogli da učine samo ukoliko imaju propusnicu, odnosno ako su vakcinisani ili imaju test.

Inače, medicinski deo Kriznog štaba imao je u petak, 4. marta, konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić, a razgovaralo se koje mere mogu biti ukinute zbog povoljnije epidemiološke situacije, a koje i dalje ostaju na nazi.

Srbija nije imala preterano restriktivne mere u poslednjem talasu virusa korona. Na snazi je trenutno obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance, dezinfekcija, zatim kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama posle 20 sati. 

Izolacija za zaražene virusom korona traje nedelju dana, dok je karantin za kontakre sa inficiranim osobama pet dana.

Komentari (1)

Bagoje

12.03.2022 13:07

Karantin je bio I pre olim.igara u pekingu 2008.…..

Srbija