Društvo

Četvrta i peta doza zbog putovanja: Novi predlog koji se tiče vakcinisanih kineskim i ruskim cepivom na stolu Štaba

Komentari

Autor: S.Tuvić

09/03/2022

-

16:21

Četvrta i peta doza zbog putovanja: Novi predlog koji se tiče vakcinisanih kineskim i ruskim cepivom na stolu Štaba
Četvrta i peta doza zbog putovanja: Novi predlog koji se tiče vakcinisanih kineskim i ruskim cepivom na stolu Štaba - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba jedna od tema možda biti i uvođenje četvrte i pete doze vakcine protiv virusa korona, jer su mnogi građani Srbije vakcinisani s dve ili tri doze kineske ili ruske vakcine koje nisu priznate u brojnim zemljama zapadnog sveta, te zbog toga ne mogu da putuju.

On je za Euronews Srbija rekao da je pitanje kako izaći u susret tim građanima koji treba da putuju u EU i druge zemlje gde pomenute vakcine ne prihvataju. 

Hiljade građana Srbije ne može da putuje u Zapadnu Evropu, SAD, Kanadu, Australiju zbog toga što su kompletno vakcinisani kineskom Sinofarm ili ruskom Sputnjik V vakcinom, koje Zapad ne priznaje. Zbog toga su prinuđeni da rade testiranja kako bi mogli da dobiju Digitalni zeleni sertifikat za putovanja.

"Da bi građani Srbije mogli da idu u sve te zemlje moraju da imaju RNK vakcinu, kakve su Fajzerova i Modernina. Predložićemo da im se omogući da prime dve RNK vakcine", rekao je on i dodao da će morati da prođe najmanje tri meseca od treće doze ili druge, ako nisu primili treću.

To znači da će građani koji su primili Sinofarm vakcinu posle tri meseca moći da prime Fajzer. Nacionalni komitet za imunizaciju (NITAG), kao savetodavno telo za imunizaciju nije dao ovu preporuku, te je ostalo nejasno da li će ta procedura morati da se ispoštuje.

"Peta doza vakcine zbog putovanja nije na dnevnom redu Kriznog štaba, ali će se možda naći. To je pitanje kako izaži u susret našim građanima zbog putovanja", naveo je on.

Ono što je sigurno, sutra će se na dnevnom redu naći četvrta doza vakcine za ugroženu kategoriju stanovništva. 

NITAG je dao preporuku da četvrtu dozu prime stariji od 60 godina, imunokompromitovane osobe i zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa inficiranim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija