Društvo

Tiodorović: Situacija je ozbiljna, sve je više zaražene dece, prosvetnih radnika i lekara

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

08:56

Tiodorović: Situacija je ozbiljna, sve je više zaražene dece, prosvetnih radnika i lekara
Branislav Tiodorović - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Branislav Tiodorović ukazao je danas da je epidemijska situacija u Srbiji ozbiljna i da je sve više zaražene dece, prosvetnih radnika i lekara.

Naime, epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava o čemu svedoče ne samo velike gužve ispred kovid ambulanti, veći broj pacijenata ili porast broja umrlih, već i rekordne brojke zaražavanja na dnevnom nivou koje su dostigle i prag od 20.000 obolelih za dan.

Tiodorović je za RTS rekao da su kliničke slike vrlo komplikovane i da će biti veliki problem ukoliko se grip pojavi u ozbiljnijoj formi.

"Dosta je umrlih, imamo više zaražene dece, ali i komplikacije i pedijatri to odlično znaju i imaju veliki problem. Oni su bili potpuno u pravu sa stavom koji smo podržali (da se odloži povratak u školske klupe)", rekao je Tiodorović.

On je naveo da se bolnice ozbiljno pune, kao i da ima sve više obolelih zdravstvenih radnika.

"Treba da se obrati pažnja, da se primenjuju sve mere, da se potpuno uozbiljimo u ovom trenutku. Vakcinacija daje dosta dobar rezultat", istakao je Tiodorović.

On je pozvao sve da predstojeće praznike i odmore ne zloupotrebe, kako se ne bi povećao broj zaraženih.

"Da se opet ne napune skijališta, banje i da imamo još veći porast", rekao je Tiodorović i dodao da se trenutno vodi rat protiv virusa, protiv koga ćemo se, kaže, izboriti. U Srbiji je danima više od 15.000 novoobolelih.

Dr Anđela Gavrilović iz inicijative Ujedinjeni protiv kovida rekla je juče za Euronews Srbija da je opasno omikron soj predstaviti kao blagu prehladu, u odnosu na delta varijantu, i da je ova slika napravila haos i konfuziju.

"Opet smo propustili priliku da spasimo ljude koji će biti hospitalizovani. Nažalost nije istina da zaraženi omikronom imaju toliko blažu sliku. To je bila ideja u početku kada su se zaražavali mladi, koji najčešće mogu da budu asimptomatski prenosioci. Međutim, misao da je omikron blag, važi sa osobe koje su imunokompetentne, odnosno zdrave bez pratećih hroničnih bolesti, mlađeg uzrasta, i koje su vakcinisane", naglašava dr Gavrilović.

Niži osnovci u klupama, ostali kombinovano

Inače, Udruženje pedijatara Srbije tražilo je da se zbog širenja omikrona produži zimski raspust ili da đaci krenu onlajn. Međutim, TIm za škole odlučio je da drugo polugodište počne kako je planirano 24. januara, a da niži razredi osnovne škole nastavu prate direktno, iz školskih klupa, dok stariji osnovci - od petog do osmog razreda, i srednjoškolci nastavu prate po kombinovanom modelu.

Predstavnici pojedinih sindikata tražili da se zbog loše epidemijske situacije i velikog broja zaraženih učenika i nastavnika, ove nedelje pređe na onlajn nastavu, međutim, predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" odlučili su ipak da se nastava odvija kao i prethodne nedelje. 

Tu svoju odluku potkrepili su podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut Batut. Zvanični podaci kažu da je u nedelji od 20. do 26. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio 5.480 (0,71 odsto). Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovid -19 u istom periodu iznosio je 3,7 odsto.

Zaraženi u Nišu

Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je prošle nedelje od Ministarstva prosvete da đaci u tom gradu pređu na onlajn nastavu, zbog velikog broja zaraženih učenika, ali i nastavnika.

Predsednik sindikata Vladan Ćirić kaže da je u školama u Nišu zaraženo oko 1.000 učenika i oko 200 nastavnika.

"Iz časa u čas se ta brojka menja. Stalno prijavljuju kolege da imaju obolelih nastavnika i dece. Uputili smo zahtev Ministarstvu, videćemo kakvu će odluku doneti", rekao je Ćirić prošle nedelje za Euronews Srbija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija