Društvo

Đaci do četvrtog razreda u klupama, stariji i srednjoškolci kombinovano - šta se dešava kad u odeljenju ima zaraženih

Komentari

Autor: S. Tuvić

31/01/2022

-

07:16

Đaci do četvrtog razreda u klupama, stariji i srednjoškolci kombinovano - šta se dešava kad u odeljenju ima zaraženih
Đaci do četvrtog razreda u klupama, stariji i srednjoškolci kombinovano - šta se dešava kad u odeljenju ima zaraženih - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, profimedia, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje niži razredi osnovnih škola pratiće nastavu neposredno, iz školskih klupa, dok će stariji osnovci - od petog do osmog razreda, i srednjoškolci nastavu pratiti po kombinovanom modelu, odlučio je Tim za škole.

Kombinovani model nastave podrazumeva da se odeljenja dele u dve grupe i nastavu prate dan od kuće, dan u školi. To znači da jedna grupa ide u školu, a druga tog dana prati nastavu onlajn. Narednog dana se menjaju i grupa koja je pratila nastavu od kuće ide u školu. 

Iako su predstavnici pojedinih sindikata tražili da se zbog loše epidemijske situacije i velikog broja zaraženih učenika i nastavnika, pređe na onlajn nastavu, predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" odlučili su ipak da se nastava odvija kao i prethodne nedelje. 

Tu svoju odluku potkrepili su podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut Batut. Zvanični podaci kažu da je u nedelji od 20. do 26. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio 5.480 (0,71 odsto). Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovid -19 u istom periodu iznosio je 3,7 odsto.

Odeljenja na onlajn nastavi

Uputstvom koje su škole dobile još na početku školske godine precizirano je da pojedinačna odeljenja prelaze na onlajn nastavu ukoliko se pojavi veći broj zaraženih učenika. U Ministarstvu prosvete kažu da je osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 25 (0,06 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Tanjug/AP/Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times

 

Ukupno je 214 (0,54 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 43 (0,11 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Dodatno uputstvo

Pravilo da se prelazi na onlajn nastavu u trajanju od deset kalendarskih dana, ukoliko se u odeljenju pojavi više zaraženih učenika, u međuvremenu je promenjeno. Naime, Ministarstvo prosvete uputilo je školama 24. januara dodatno uputstvo u kome navode da se onlajn nastava skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana.

To je usledilo, kako kažu, jer je Istitut Batut izdao uputstvo da se skraćuje karantin za kontakte sa 10 na pet dana.

"To znači da se u školama menja postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u pojedinim odeljenjima, tako što se treći model nastave (onlajn nastava) skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana", navodi se u uputstvu dostavljenom školama.

Sindikat iz Niša traži prelazak na onlajn nastavu

Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je prošle nedelje od Ministarstva prosvete da đaci u tom gradu pređu na onlajn nastavu, zbog velikog broja zaraženih učenika, ali i nastavnika.

Predsednik sindikata Vladan Ćirić kaže da je u školama u Nišu zaraženo oko 1.000 učenika i oko 200 nastavnika.

Tanjug/AP/Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times

 

"Iz časa u čas se ta brojka menja. Stalno prijavljuju kolege da imaju obolelih nastavnika i dece. Uputili smo zahtev Ministarstvu, videćemo kakvu će odluku doneti", rekao je Ćirić prošle nedelje za Euronews Srbija.

Inače, odluka o nastavi u školama se donosi na nedeljnom nivou. Članovi Tima za škole svakog četvrtka imaju sastanak na kom se analiziraju podaci o broju zaraženih. Škole se petkom do 12 sati obaveštavaju po kom modelu će đaci nastavu pratiti naredne nedelje. U Timu za školu su predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta Batut.

Pauza za đake u februaru

Đaci u Srbiji odlaze na kratku pauzu od škole već u februaru. Naime, zbog državnog praznika Sretenje neradni su 15 i 16. februar, ali je školskim Kalendarom predviđeno da se ne radi i 14. februar. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od pet dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija