Društvo

Uputstvo Ministarstva prosvete školama: Koliko dana odeljenja idu na onlajn nastavu kada imaju više zaraženih učenika

Komentari

Autor: S. Tuvić

25/01/2022

-

09:11

Uputstvo Ministarstva prosvete školama: Koliko dana odeljenja idu na onlajn nastavu kada imaju više zaraženih učenika
Uputstvo Ministarstva prosvete školama: Koliko dana odeljenja idu na onlajn nastavu kada imaju više zaraženih učenika - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete uputilo je dodatno uputstvo školama u vezi sa organizacijom rada u drugom polugodištu, koje je počelo juče. Naime, iz resornog ministarstva sugerišu da je promenjeno Stručno- metodološko uputstvo za sprečavanje širenja virusa korona (Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut) gde se navodi da se karantin za kontakte skraćuje sa 10 na pet dana. Karantin se  prekida bez testiranja, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti kovid 19.

"To znači da se u školama menja postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u pojedinim odeljenjima, tako što se treći model nastave (onlajn nastava) skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana", navodi se u uputstvu dostavljenom školama.

A šta to znači za škole? U prvom polugodištu škole su imale jasne instrukcije kako odeljenja prelaze na onlajn nastavu ukoliko se pojavi više zaraženih učenika. U odeljenju koje ima manje od 16 đaka, ukoliko se pojave tri slučaja infekcije, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 kalendarskih dana. Sada se u takvim situacijama treći model nastave skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana.

Školska slava menja organizaciju nastave

Iz Ministarstva prosvete još navode da u ovoj nedelji škole imaju četiri nastavna dana, a da je Sveti Sava (27. januara) radni dan, ali nije nastavni, te da kombinovani model nastave treba planirati tako da obe grupe učenika imaju po dva nastavna dana. To se odnosi na učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i na srednjoškolce.

Naima, oni ove nedelje idu po kombinovanom modelu- dan u školi, dan od kuće. Odeljenja se dele u dve grupe- A i B, te prva grupa ide ponedeljak, sreda i petak u školu, a druga grupa u tom periodu prati nastavu od kuće. Druga grupa ide u školu utorak i četvrtak, a prva grupa nastavu prati od kuće. Kako školska slava pada u četvrtak, druga grupa bi išla na nastavu u školu samo jedan dan. Zbog toga je Ministarstvo sugerisalo da obe grupe imaju po dva nastavna dana.

Navode da je kod proslave Svetog Save, školske slave, prilikom organizacije svečanih akademija potrebno izbeći horsko pevanje Svetosavske himne, kao i sve druge aktivnosti u kojima učestvuje veći broj učesnika i gostiju.

Tanjug/AP/Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times

 

"Za svetosavsku himnu treba iskoristiti postojeća audio-vizuelna sredstva u školi, a prostor za obeležavanje školske slave treba da bude uređen tako da se obezbedi potrebna fizička distanca učenika u programu i gostiju", navodi se u Uputstvu Ministarstva prosvete.

Ove nedelje stariji osnovci i srednjoškolci kombinovano

Inače, Tim za škole doneo je odluku da ove nedelje niži razredi osnovne škole - od prvog do četvrtog idu u školu i nastavu prate direktno, dok je za više razrede osnovne škole (od petog do osmog) i srednjoškolce doneta odluka da idu kombinovano - dan u školi, dan od kuće.

Inače, Tim za škole na nedeljnom niovou donosi odluke o nastavi u školama. Svakog četvrtka analizira se epidemiološka situacija u lokalnim samoupravama i školama i donosi odluka o radu. Škole se do petka u 12 sati obaveštavaju o nastavi za narednu nedelju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija