Društvo

Čeka se odluka o nastavku školske godine: Danas konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba i Tima za škole

Komentari

Autor: S. Tuvić

18/01/2022

-

09:46

Čeka se odluka o nastavku školske godine: Danas konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba i Tima za škole
Čeka se odluka o nastavku školske godine: Danas konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba i Tima za škole - Copyright AP/Darko Vojinović, Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Medicinski deo Kriznog štaba i Tim za škole održaće danas konsultacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a sutra će biti doneta konačna odluka kako će đaci u centralnoj Srbiji početi drugo polugodište 24. januara. Još jednom će se analizirati koliko je dece školskog uzrasta trenutno zaraženo virusom korona, ali i virusom gripa.

Osnovci u Vojvodini juče su krenuli u školu regularno i nastavu prate iz školskih klupa, dok je za  srednjoškolce u severnoj pokrajini drugo polugodište počelo 10. januara i oni ove nedelje idu po kombinovanom modelu – dan u školi, dan od kuće.

Zbog velikog broja zaraženih u Srbiji, ponovo je javnosti pokrenuto pitanje da li treba produžavati zimski raspust? Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje online.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Navode da su takav stav zauzeli imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi nego prethodni sojevi i zahvata decu.

 "Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja korona virusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Odluka o nastavi u sredu

U Ministarstvu prosvete kažu da će odluka kako će nastava biti organizovana u drugom polugodištu za đake u centralnoj Srbiji biti doneta u sredu, kada je zakazana sednica Tima za škole.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odluke koje se tiču modela realizacije nastave u vreme epidemije korona virusa, od samog početka donosi u konsultacijama sa drugim nadležnim institucijama, odnosno Timom za škole, a ranije Кriznim štabom. Svaki predlog se razmatra i svaka odluka se donosi dogovorom , a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih. Tim za škole održaće sednicu u sredu, a konsultacije će se obaviti danas", kažu u Ministarstvu prosvete.

AP/Darko Vojinović

 

Resorni ministar Branko Ružić izjavio je ranije za RTS da nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji, dodajući da će se u sredu znati tačan model nastave.

"U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polugodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou", kazao je Ružić.

On je naglasio da je do 11. januara, udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

"Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja''', rekao je Ružić.

Odluka o nastavi na nedeljnom nivou

Epidemiolog  član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da neće biti odlaganja nastavka školske godine, ali da treba slušati predloge pedijatara.

"Očekujem da će na radnoj grupi, koju čine predstavnici Instituta 'Batut' i Ministarstva prosvete, biti donete drugačije odluke, odnosno da će se praktikovati model kombinovane ili onlajn nastave. Deca do petog razreda će verovatno pohađati redovnu nastavu, s tim što tamo gde se pojavi veći broj obolelih moraće da se pređe na kombinovani model. Sledeće nedelje postoji šansa da ćemo primeniti onlajn sistem", rekao je Tiodorović.

Inače, Tim za škole od septembra na nedeljnom niovou donosi odluke o nastavi. Lokalne samouprave podeljene su u tri zone, zavisno od epidemiološke situacije – zelenu, žutu, crvenu. Zavisno od toga primenjuju se tri modela nastave – direkni model i nastava u školi, kombinovani dan u školi dan od kuće i onlajn nastava. Za učenike nižih razreda osnovne škole (do četvrtog razreda) nastava na daljinu (onlajn) nije predviđena, bez obzira na epidemiološku situaciju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija