Društvo

Doneta odluka: Poznato kada se đaci u Centralnoj Srbiji vraćaju u klupe i po kom modelu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

10:27

Doneta odluka: Poznato kada se đaci u Centralnoj Srbiji vraćaju u klupe i po kom modelu
Doneta odluka: Poznato kada se đaci u Centralnoj Srbiji vraćaju u klupe i po kom modelu - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tim za škole doneo je odluku da od 24. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Za učenike srednjih škola nastava će, takođe, odvijati prema kombinovanom modelu.

"Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera", rekao je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Osnovci u Vojvodini već su se vratili u škole. Đaci od prvog do osmog razreda nastavu pohađaju u učionicama, dok je za srednjoškolce počela po kombinovanom modelu. Učenici su podeljeni u dve grupe i jedan dan idu na nastavu u školu, a potom je dan za onlajn.

Ministar prosvete Branko Ružić pre sastanka Tima za škole pojasnio je na osnovu čega će se donositi odluka, a to je sagledavanje brojki koje ima institut Batut, čiji su stručnjaci takođe članovi Tima.

"Najefikasnije za decu i nastavnike bi bilo da se ide po neposrednom modelu u škole, a predškolske ustanove sigurno idu", istakao je ministar.

Ministar je naveo da će Tim za škole, kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Mere u školama

Za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3074 (0.4 odsto) obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida 19 u istom periodu iznosio je 2.8 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija