Društvo

U većem delu Srbije počinje drugo polugodište - ko pohađa nastavu neposredno, a ko po kombinovanom modelu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2022

-

07:09

U većem delu Srbije počinje drugo polugodište - ko pohađa nastavu neposredno, a ko po kombinovanom modelu?
U većem delu Srbije počinje drugo polugodište - ko pohađa nastavu neposredno, a ko po kombinovanom modelu? - Copyright AP/Darko Vojinović, Tanjug AP/Ashlee Rezin/Chicago Sun-Times, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

U Centralnoj Srbiji danas počinje drugo polugodište, a Tim za škole odlučio je da osnovci od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađaju neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe.

Za učenike srednjih škola nastava će se takođe odvijati prema kombinovanom modelu.

Osnovci u Vojvodini već su se vratili u škole. Đaci od prvog do osmog razreda nastavu pohađaju u učionicama, dok je za srednjoškolce počela po kombinovanom modelu. Učenici su podeljeni u dve grupe i jedan dan idu na nastavu u školu, a potom je dan za onlajn.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3074 (0.4 odsto) obolelih.

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida 19 u istom periodu iznosio je 2.8 odsto.

Potrebno pojačati mere opšte i lične higijene

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i druge koji se nađu u tom prostoru.

Potrebno je i pojačati mere opšte i lične higijene, a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van.

Ističu da je posebno važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

AP/Darko Vojinović

 

Zašto je ovakva odluka doneta?

"Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera", rekao je Branko Ružić i dodao da će Tim za škole kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Budući da epidemiološka situacija u Srbiji trenutno prilično loša, Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" za Euronews Srbija kaže da procenat zaraženih učenika ne može da bude jedini kriterijum, kada je u pitanju određivanje metode nastave, jer su u samom dokumentu navedena i druga merila – broj zaraženih na 100.000 stanovnika, tendencije u poslednjih sedam dana, itd.

"Ako u Novom Sadu, koji ima oko 300.000 stanovnika, danima imate hiljadu novozaraženih ljudi, računajte da to na 100.000 ljudi iznosi više od 330 građana, što predstavlja signal za primenu crvenog modela. Nama je važno da znamo kojim se kriterijumima Tim za škole vodi, kako bismo znali da je njihova odluka utemeljena na realnim brojkama, a ne na jednoj razumljivoj, ali neopravdanoj želji ministra da sistem funkcioniše uprkos činjenicama sa terena", zaključuje članica Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je ovakva odluka, pa čak i uprkos pogoršanju epidemijske situacije, doneta gotovo jednoglasno i na osnovu nekoliko parametara.

"Pre svega prema stopi zaražavanja stanovništva, broja zaraženih učenika i zaposlenih, uopšte transmisije virusa u zajednici. Odluku smo doneli i na osnovu nekih sekundarnih pokazatelja koje smo mogli da pratimo u Vojvodini, kao što je broj odeljenja koji su prešli na online nastavu, broj grupa, podelu odeljenja na veći broj grupa", kaže on i dodaje:

"Na sastanku smo doneli jedinstvenu odluku da se raspust ne produži i nakon jedne ozbiljne analize koja je trajala do kasno, odlučili smo da krenemo sa ovakvim modelom".

Kako kaže, zaključak sastanka bio je i da je Vojvodina bolja od ostatka Srbije u tom pogledu.

"U Vojvodini imamo porast obolelih, ali i pored toga što se nastava organizuje, taj broj je bolji nego što je to slučaj sa ostatkom Srbije. To je vrlo značajan podatak jer smo u početku pandemije tvrdili da škole nisu mesto zaražavanja, da se poštuju mere, da u tome imamo veliku pomoć i učenika, i zaposlenih, pa i roditelja", ističe on.

Komentari (0)

Srbija