Društvo

Tiodorović otkrio zašto je, uprkos lošoj epidemijskoj situaciji doneta odluka da deca od ponedeljka krenu u školu

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2022

-

18:26

Tiodorović otkrio zašto je, uprkos lošoj epidemijskoj situaciji doneta odluka da deca od ponedeljka krenu u školu
Branislav Tiodorović - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemijska situacija u našoj zemlji je vanredna s obzirom na to da je zabeležen rekordan broj novozaraženih pacijenata, kazao je epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da je to bio razlog zašto se zalagao da se odloži polazak đaka u škole.

On je, gostujući na Tanjug televiziji, rekao da je produžetak raspusta ili onlajn nastava bio predlog i pedijatara, ali da je ipak doneta odluka da đaci sutra krenu u školu.

Prema njegovim rečima, u ovom talasu konstatovan je povećan broj zaražene dece.

Naveo je da je u ranijim talasima po ambulanti bilo zaraženo oko 12 dece, a sada u većim gradovima taj broj dostiže i 150.

Tiodorović je rekao da su epidemiolozi bili saglasni sa pedijatrima da se odloži polazak u škole, ali je objasnio da je preovladala odluka da se deca vrate u školske klupe zbog činjenice da su "dosta propustili" onlajn nastavom, bez obzira na to što je ovaj model bio dobro organizovan.

AP/Darko Vojinović

 

"Najbolji način vaspitanja i obrazovanja je da deca idu u školu, a to se nije moglo obezbediti uvek, te je za posledicu imalo to da su deca prilično izgubila u protekle dve godine", kazao je Tiodorović.

Kao još jedan razlog zašto je doneta odluka o polasku u školu, Tiodorović je naveo i da deca do 12. godine po zakonu ne smeju ostajati sama kod kuće.

Kazao je da je jedan od predloga bio i da poslodavci odobre rad od kuće za jednog od roditelja.

Poručio je da bi 7 do 10 dana odlaganja polaska u škole, bilo značajno za smanjenje prvog udara, jer su deca glavni prenosioci kako korone, tako i gripa.

Upozorio je da se tek očekuje širenje gripa, koji je već prisutan na našim prostorima, te podsetio da je ovaj virus najaktivniji u februaru.

Odluka da se krene u školu nije pogrešna, jer je doneta u korist učenika, kazao je Tiodorović, ali i istakao da je otežavajuća okolnost u trenutnoj situaciji i veliki broj zaraženih prosvetnih radnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija