Društvo

Doktor Bekić objasnio ko obavezno treba da dođe u kovid ambulantu, dao savet i roditeljima

Komentari

Autor: RTS

23/01/2022

-

09:07

Doktor Bekić objasnio ko obavezno treba da dođe u kovid ambulantu, dao savet i roditeljima
Kovid ambulanta DZ Stari Grad - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić rekao je da je imunizovano nešto više od 58,8 odsto populacije, tri miliona i 120.000 stanovnika, a 33 odsto je primilo treću dozu. 

Polazak u školu povećaće, kako kaže, broj inficirne dece jer se omikron brzo širi, a ako dođe do pogoršanja epidemijske situacije, tada se planira i otvaranje kovid sistema na Sajmu.

Pedijatar Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima u Beogradu rekao je za RTS da, ako poredimo brojeve inficirane dece u Domu zdravlja u Savskom vencu, krajem prošle godine bilo je jedno do dvoje dece dnevno, a sada 12 do 14 dece, to su za sada predškolska deca.

"Broj nije tako veliki kao krajem oktobra kada je u Domu zdravlja bilo 20 do 24 dece. Polazak u školu povećaće broj inficirne dece jer se omikron brzo širi", rekao je Bekić za RTS.

U porastu su podaci. U Srbiji od 14.000 do 18.000 svaki dan, brojevi su duplo veći zato što ne dođu svi na pregled, neki ostanu kod kuće jer očekuju da će to proći zbog blažeg soja, ukazao je doktor.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Kod nas su brojevi od 520 do 580, što je tri do četiri puta više nego krajem prošle godine. Dobro smo se organizovali, imamo sedam kovid ambulanti i čekanje nije duže od pola sata", rekao je Bekić.

Bekić je dao savet roditeljima - potrebno je da se imunizuju jer će tako najbolje zaštiti svoje dete, ovaj talas epidemije doneo je veliki broj hospitalizovane dece.

Populacija dece od 12 do 17 godina je najmanje imunizovana, 3,8 odsto je imunizovno, odnosno 15.000 - to je relativno mali broj, kaže doktor.

Ko treba da dođe u ambulantu

Dr Bekić kaže da je potrebno da stignu svi, primarna zdravstvena zaštita adaptira se postojećim uslovima.

"Ne mogu građani da ocene da li će nešto ući u komplikaciju ili neće. Pokušavamo da pružimo uslugu svim građanima. Pre svega treba da dođu stariji građani koji imaju komorbiditete jer su najrizičnija grupa. Za sada mladi i radno sposobno stanovništvo su najviše u kovid ustanovama, ali kada virus počne da mnogo više ciruliše kroz stariju populaciju očekujem da će biti potencijalni problem", kaže Bekić.

Sigurno je da su zdravstveni radnici umorni, na prvoj liniji su fronta, kaže on i dodaje da je u Domu zdravlja Savski venac 12 odsto radnika na bolovanju, ali ne nedostaje motiva i entuzijazma da se sve uradi na pravi način.

"Svako će imati adekvatnu uslugu", rekao je on

On ističe da je imunizacija jedini put da se izborimo sa koronom i dodaje da je na Sajmu aplikovano oko 555.000 doza, 238.000 prvih, 220.000 drugih i 94.000 trećih doza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija