Evropa

Otkrivena i nova podvarijanta omikrona: Da li je BA.2 prenosiviji soj kovida i treba li da se zabrinemo

Komentari

Autor: Ian Smith / David Wals / Euronews

22/01/2022

-

19:58

Otkrivena i nova podvarijanta omikrona: Da li je BA.2 prenosiviji soj kovida i treba li da se zabrinemo
Otkrivena i nova podvarijanta omikrona: Da li je BA.2 prenosiviji soj kovida i treba li da se zabrinemo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Baš kada pojedine vlade u Evropi nastoje da ublaže ograničenja u vezi sa kovidom 19, bauk još jednog talasa virusa izaziva zabrinutost u naučnoj zajednici. Omikronova podvarijanta BA.2, koja je dobila nadimak "stelt omikron", izgleda da se sve više širi u određenim delovima sveta, pa i Evrope, uključujući Dansku i Veliku Britaniju.

Zašto "stelt omikron"? Naime, kako piše Euronews, s obzirom na brzinu širenja, kojom nadmašuje druge podvarijante omikrona, izaziva strahove da se ovaj soj koronavirusa aktivno i "potajno" širi kroz zajednicu.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) označila je BA.2 kao varijantu pod istragom u petak, naglašavajući da su trenutne stope slučajeva veoma niske. Agencija je saopštila da će preduzeti dalje analize.

"U Velikoj Britaniji su identifikovane 53 sekvence podvarinajte BA.2", navodi se u saopštenju Agencije za zdravstvenu bezbednost.

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

 

"Ova podvarijanta, koju je Pangolin odredio 6. decembra 2021, nema deleciju šiljastog gena na 69-70 što uzrokuje neuspeh ciljanog S-gena (SGTF), koji se ranije koristio kao posrednik za otkrivanje slučajeva omikron. UKHSA nastavlja da pažljivo prati podatke o podlozi BA.2", navodi se u saopštenju Agencije.

Dr Mira Čand, direktorka UKHSA za incidente, rekla je da je priroda virusa da se razvijaju i mutiraju, tako da je za očekivati da će se kako se pandemija nastavlja javljati novi sojevi.

"Naš kontinuirani genomski nadzor nam omogućava da ih otkrijemo i procenimo da li su značajni", rekla je dr Čand.

Da li bi trebalo da budemo zabrinuti?

Omikron, koji se takođe naziva B.1.1.529, ima tri glavna podsoja, BA.1, BA.2 i BA.3, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Do sada je BA.1 dominirao, a SZO procenjuje da čini veliku većinu svih slučajeva omikrona. Međutim, na nekim mestima, BA.2 je počeo da se širi brže.

Profimedia

 

U Danskoj sada čini skoro polovinu svih omikron slučajeva. Druge zemlje kao što su Velika Britanija, Norveška i Švedska takođe beleže porast slučajeva BA.2, mada ne u istoj meri.

"Inicijalna analiza ne pokazuje nikakve razlike u hospitalizacijama za BA.2 u poređenju sa BA.1“, navodi se u saopštenju danskog Statens Serum Instituta, vladinog istraživačkog centra za zarazne bolesti.

Oni su naveli da su u toku analize u vezi sa zaraznošću i efikasnošću vakcine, uključujući pokušaje kultivisanja BA.2 kako bi se sprovele studije neutralizacije antitela. Očekuje se da vakcine takođe imaju efekat protiv teške bolesti nakon infekcije BA.2.

Za samo nedelju dana - 18 miliona novih slučajeva infekcije

Inače, broj novih slučajeva infekcije kovidom 19 u svetu za samo nedelju dana dostigao je 18 miliona. Iako ima blaže simptome u odnosu na druge sojeve, omikron je i dalje prilično opasan, tvrdi direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus.

"Omikron može biti manje opasan u odnosu na druge sojeve, ali govoriti da je to blaga bolest je obmana javnosti. Šteti borbi protiv virusa i košta nas života. Da ne bude zabune, i omikron zahteva bolničko lečenje i izaziva smrt", ističe Gebrejesus.

Činjenica je da omikron soj postaje dominantan u svim zemljama Evrope, zbog čega su uočeni i novi mračni rekordi u pogledu broja novozaraženih i hospitalizovanih.

Podsetimo i da je omikron postao dominantan i u Srbji, a pre nekoliko dana je postignut rekord u broju novozaraženih koronavirusom u jednom danu – 18.006.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa