Evropa

Pet evropskih zemalja koje obaraju rekorde u broju zaraženih - omikron preuzeo primat

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

12/01/2022

-

16:26

Pet evropskih zemalja koje obaraju rekorde u broju zaraženih - omikron preuzeo primat
Pet evropskih zemalja koje obaraju rekorde u broju zaraženih - omikron preuzeo primat - Copyright AP/Vadim Ghirda, Markus Schreiber, Mark Baker, Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Evrope beleže dnevne rekorde po broju novozaraženih koronavirusom, a omikron soj preuzima primat. Situacija sa virusom pogoršala se svuda u svetu, a evropske države prijavljuju najveće brojeve od početka pandemije, koja sada ulazi u treću godinu.

Tokom poslednja 24 sata, najviši broj novozaraženih koronavirusom registrovale su Nemačka, Austrija, Slovenija, Bugaraska, Turska, a neslavni rekord u utorak je oborila  Francuska.  Prethodne nedelje je i Italija, jedna od zemalja koja je bila najteže pogođena na početku epidemije, zabeležila najveći dnevni broj zaraženih.

Austrija

U Austriji je novi dnevni rekord zaraženih koronavirusom 17.006. U poslednja 24 sata preminulo je 10 lica. Od ukupnog broja novozaraženih, 5.882 slučaja su registrovana u Beču, a zatim slede Salcburg sa 2.546, Gornja Austrija sa 2.379 i Donja Austrija sa 2.364. Trenutno se u bolnicama nalazi ukupno 909 kovid pacijenata, od kojih je 242 na intenzivnoj nezi.

Broj zaraženih se za kratko vreme gotovo utrostručio, ali se smanjuje broj pacijenata u bolnicama. Uzrok masovnog rasta novozaraženih je pre svega brzo širenje omikron soja, a drugi kraj zimskog raspusta, nakon kojeg su đaci morali da se testiraju.

Nemačka

I Nemačka je danas prijavila rekordan broj novih slučajeva tokom 24 sata - 80.430. Prethodni dnevni rekord je bio 76.000 slučajeva koji je zabeležen 26. novembra, prenosi agencija Rojters.

Ukupan broj zaraženih u Nemačkoj sada iznosi 7.661.811, dok je broj preminulih od kovida porastao za 384, ukupno 114.735.

Nešto manje od 75 odsto stanovništva je primilo barem jednu dozu vakcine protiv kovida 19, pokazuju najnoviji podaci “Instituta za zarazne bolesti Robert Koh".

Tanjug/ Robert Mićael/dpa via AP

 

Lideri nemačkih pokrajina i vlada 7. januara su se dogovodili da pooštre mere za ulazak u restorane i kafiće, kao i da skrate period samoizolacije za zaražene osobe, dok se omikron soj širi velikom brzinom kroz zemlju.

Takođe, ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da Nemačka mora da obnovi svoju kampanju vakcinacije protiv kovida 19 u borbi sa omikron sojem, ali i da obezbedi uslove da može brzo da razvije novu vakcinu, ako se u budućnosti suoči sa smrtonosnom varijantom koronavirusa.

Bugarska

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj od 7.062 nova slučaja koronavirusa, objavljeno je na zvanicnom sajtu za praćenje epidemije.

Od poslednjeg preseka preminulo je 89 osoba, čime je ukupan broj žrtava kovida 19 dostigao 31.761, prenosi Rojters. U bolnicama je više od 5.200 ljudi, od kojih je 580 na intenzivnoj nezi.

Zdravstvene vlasti najavile su da bi povrast hospitalizacija mogao da dovede do novih ograničenja u ovoj zemlji, koja ima najmanju stopu vakcinacije u Evropskoj uniji.

Slovenija

Slovenija je u protekla 24 sata registrovala rekordnih 7.420 novih slučajeva kovida 19, od 14.814 testiranih. To je čak 2.256 infekcija više nego dan ranije, preneo je slovenački portal “24.ur”.

Slovenački nadležni organi su juče uradili i 84.322 brza antigenska testa. Kao posledica toga, broj aktivnih slučajeva u Sloveniji je ponovo porastao, dostigavši 45.459 nakon novog porasta zaraženih.

profimedia

 

Zbog velikog porasta zaraženih u poslednje vreme, nadležni organi su još jednom apelovali na stanovnike da se vakcinišu protiv kovida. U Sloveniji je do sada, prema podacima NIJZ, prvom dozom vakcinisano 1.254.613 osoba, a sa obe 1.197.788 osoba.

Turska

Prema poslednjim podacima u Turskoj je zabeleženo novih 74.266 slučajeva koronavirusa, što je takođe najveći broj novozaraženih od početka pandemije. U proteklom periodu preminulo je 137 pacijenata.

Tursko ministarstvo zdravlja upozorilo je na opasnost koju predstavlja omikron soj koronavirusa, prenosi agencija Rojters.

"Omikron soj će biti izvor opasnosti za one u rizičnim grupama i može da dovede do smrtnih ishoda među starijim osobama i hroničnim bolesnicima", rekao je ministar zdravlja Fahretin Koča na Tviteru.

Tanjug/ AP Photo/Francois Mori

 

Takođe, Francuska je juče imala rekordan broj zaraženih na dnevnom nivou - 368.149. Do sredine januara, francuska vlada namerava da uvede "vakcina propusnicu" koja će učiniti vakcinaciju obaveznom za sve koji žele da idu u restorane ili prisustvuju događajima u zatvorenom prostoru.

Osim ove zemlje, prethodne nedelje su i Italija i Crna Gora "obrarale" neslavne pandemijske rekorde. Zbog toga je doneta odluka da se u Crnu Goru može ući samo uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori predstaviće danas epidemijsku situaciju i nove mere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, a jedna od njih je da školska godina počne 31. umesto 24. januara.

Komentari (0)

Evropa