Evropa

U Nemačkoj najviše novozaraženih od početka pandemije, prethodni rekord krajem novembra

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

09:15

U Nemačkoj najviše novozaraženih od početka pandemije, prethodni rekord krajem novembra
Tanjug/AP/Uwe Anspach - Copyright Tanjug/AP/Uwe Anspach

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas prijavila 80.430 novih infekcija korona virusom, što je najveći broj registrovan u jednom danu od početka pandemije.

Prethodni dnevni rekord je bio 76.000 slučajeva koji je zabeležen 26. novembra, prenosi agencija Rojters. Broj zaraženih u Nemačkoj sada iznosi 7.661.811, dok je broj preminulih od kovida porastao za 384 na 114.735.

Nešto manje od 75 odsto stanovništva je primilo barem jednu dozu vakcine protiv kovida 19, pokazuju najnoviji podaci "Instituta za zarazne bolesti Robert Koh".

Sedmodnevna stopa incidencije, ključno merilo u odlučivanju o merama borbe protiv koronavirusa, konstantno raste od početka godine, da bi danas dostigla 407,5 slučajeva na 100.000 ljudi, u odnosu na 387,9 dan ranije.

Pooštrene epidemiološke mere

Lideri nemačkih pokrajina i vlada 7. januara su se dogovodili da pooštre mere za ulazak u restorane i kafiće, kao i da skrate period samoizolacije za zaražene osobe, dok se omikron soj širi velikom brzinom kroz zemlju.

Period samoizolacije skraćen je sa 14 na 10 dana ukoliko osoba više nema simptome, a oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a primili su buster doze, ne moraju ponovo u karantin.

Takođe, ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da Nemačka mora da obnovi svoju kampanju vakcinacije protiv kovida 19 u borbi sa omikron sojem, ali i da obezbedi uslove da može brzo da razvije novu vakcinu, ako se u budućnosti suoči sa smrtonosnom varijantom koronavirusa.

Ministar, koji je prošlog meseca stupio na dužnost, najavio je i da Vlada planira da uspostavi trajni sistem za brzu nabavku i primenu vakcina u bilo kom trenutku, pošto bi moglo doći do ozbiljnih novih izbijanja infekcija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa