Društvo

Tiodorović: Krizni štab će po svemu sudeći ukinuti kovid propusnice

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

21:29

Tiodorović: Krizni štab će po svemu sudeći ukinuti kovid propusnice
Branislav Tiodorović - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Uoči sutrašnje sednice Kriznog štaba Vlade Republike Srbije epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je večeras da će, po svemu sudeći, biti ukinute kovid propusnice.

Kako je Tiodorović rekao za Tanjug, "ne može se reći da su kovid propusnice bile od velike koristi".

On je dodao da će na sutrašnjoj sednici još neke epidemiološke mere biti ublažene i najavio da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da se ukine karantin za one koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, a nemaju nikakve simptome kovida-19.

"Treba razlikovati karantin od izolacije. Izolacija mora da ostane pogotovo za ona lica koja imaju simptome bolesti jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze", rekao je doktor Tiodorović i istakao da se mere ne smeju u potpunosti ukidati, kao što je to učinjeno u nekim zemljama u kojima je nakon toga došlo do porasta broja novoinficiranih.

On je predočio da neke druge mere moraju ostati na snazi, kao što su npr. obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima, držanje propisane distance u zatvorenom prostoru i obavezna dezinfekcija, iako se u Srbiji smanjuje broj novih slučajeva kovida-19 koji sada iznosi oko 20 odsto od broja testiranih.

"Vakcinacija je jedna od mera koja se mora i dalje primenjivati, posebno kada je reč o zdravstveno osetljivijim i ugroženim delovima populacije, kao što su starija lica i hronični bolesnici i to bez obzira na uzrast", upozorio je epidemiolog i naglasio da je omirkon soj slabiji od prethodnih varijanti korona virusa, ali je pođednako opasan za starije osobe i za one koji boluju od hroničnih oboljenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija