Društvo

Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, ali i dalje više od 2.000

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2022

-

15:46

Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, ali i dalje više od 2.000
Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, ali i dalje više od 2.000 - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 14.693 ljudi, od čega je pozitivno 2.377. Preminule su 24    osobe. Na respiratorima u bolnicama nalazi se 73  pacijenata.

Podsetimo, juče je na koronavirus testirano 15.148 ljudi, od čega je pozitivno bilo njih 2.588 osoba, a preminulo je njih 25.

Ukupan procenat novozaraženih kovid pacijenata u Srbiji svakodnevno opada, ali to ne znači da treba da se opustimo, jer virus korona i dalje cirkuliše, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović i istakao da sada sledi priprema za postkovid period.

"Sada dolaze na red non-kovid, hronični pacijenti koji tokom epidemije nisu mogli da stignu do svog izabranog lekara. U sledećih mesec i po dana moramo polako da izađemo iz kovida", rekao je Sazdanović za Tanjug.

On je naglasio da su najveće žrtve kovid pandemije upravo non-kovid pacijenti, jer su kapaciteti svih bolnica u Srbiji bili u kovid režimu.

Na pitanje da li će biti dovoljno kadra za lečenje tih pacijenata, Sazdanović je rekao da očekuje pozitivan ishod i reorganizaciju rada u bolnicama.

"To će zavisiti od epidemije, ali u narednom periodu moramo da ostavimo minimum kapaciteta za kovid pacijente i da vratimo stare kapacitete, kao i operativne programe i razne protokole lečenja", poručio je Sazdanović. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija