Društvo

Sazdanović: Najveće žrtve kovid pandemije non-kovid pacijenti, fokus sada na njima

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

12:00

Sazdanović: Najveće žrtve kovid pandemije non-kovid pacijenti, fokus sada na njima
Predrag Sazdanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ukupan procenat novozaraženih kovid pacijenata u Srbiji svakodnevno opada, ali to ne znači da treba da se opustimo, jer virus korona i dalje cirkuliše, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović i istakao da sada sledi priprema za postkovid period.

"Sada dolaze na red non-kovid, hronični pacijenti koji tokom epidemije nisu mogli da stignu do svog izabranog lekara. U sledećih mesec i po dana moramo polako da izađemo iz kovida", rekao je Sazdanović za Tanjug.

On je naglasio da su najveće žrtve kovid pandemije upravo non-kovid pacijenti, jer su kapaciteti svih bolnica u Srbiji bili u kovid režimu.

Na pitanje da li će biti dovoljno kadra za lečenje tih pacijenata, Sazdanović je rekao da očekuje pozitivan ishod i reorganizaciju rada u bolnicama.

"To će zavisiti od epidemije, ali u narednom periodu moramo da ostavimo minimum kapaciteta za kovid pacijente i da vratimo stare kapacitete, kao i operativne programe i razne protokole lečenja", poručio je Sazdanović.

Ko ostaje u kovid režimu?

Naveo je da će u kovid režimu ostati bolnica u Batajnici, Kruševcu, Mišeluk u Novom Sadu, kao i kovid odeljenja u Čačku, Kraljevu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Subotici, Zrenjaninu, Užicu.

Sazdanović je rekao i da će sledeće nedelje iz kovid sistema izaći i KBC Bežanijska kosa, te da sve ostale bolnice koje su bile neophodne u kovid sistemu polako izlaze iz kovid režima.

"Sva ta kovid odeljenja beleže pad broja hospitalizovanih i pacijenata koji su na intenzivnoj nezi", naveo je Sazdanović.

Naglasio je važnost vakcinacije u borbi protiv kovida dodajući da vakcina sprečava teže oblike bolesti. Kako kaže, vakcinisani sa tri doze mnogo su lakše prošli kroz epidemiju nego nevakcinisani, ali, dodaje imunizacija prvom dozom je stala.

"Jedan od razloga je to da i dalje postoje mišljenja da virusa nema", rekao je Sazdanović i dodao da je resorno ministarstvo preporučilo već u decembru četvrtu dozu za najosetljivije pacijente, starije od 65 godina i sa udruženim bolestima.

I dalje važna vakcinacija

Na pitanje koji pacijenti su sada u bolnicama, Sazdanović poručuje da su to uglavnom stariji sa pridruženim bolestima, za razliku od početka januara kada je bilo mnogo više mladih hospitalizovanih.

Sazdanović je rekao da su mladi preneli kovid svojim najbližima ističući još jednom važnost vakcinacije. Kaže i da će se na sutrašnjoj sednici kriznog štaba videti da li će doći do relaksiranja mera, odnosno ukidanja kovid propusnica i dodaje da su mere u Srbiji bile među najblažima u Evropi.

Međutim, kako ističe, Srbija je našla najbolji balans u protivepidemijskim merama i u privrednoj aktivnosti. U bolnicama širom Srbije hospitalizovano je više od 1.600 kovid pacijenata, gotovo 80 ih je na respiratorima, a u poslednjih nekoliko dana beleži se više od 2.500 pozitivnih dnevno. To je u odnosu na početak februara dnevno za dve do tri hiljade manje novozaraženih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija