Društvo

Bolnice pune, a sistem trpi sve veći pritisak zbog omikrona: Lekari otkrivaju koje grupe pacijenata su najugroženije

Komentari

Autor: S. Tuvić

10/02/2022

-

07:15

Bolnice pune, a sistem trpi sve veći pritisak zbog omikrona: Lekari otkrivaju koje grupe pacijenata su najugroženije
Tanjug/AP/Bodo Schackow - Copyright Tanjug/AP/Bodo Schackow

veličina teksta

Aa Aa

U bolnicama u Srbiji trenutno je na lečenju 4.425 kovid pacijenata. Iako omikron varijantu virusa korona prati blaža klinička slika, zbog masovnosti zaražavanja ponovo su pune kovid bolnice, a u njima uglavnom stariji pacijenti, sa udruženim bolestima.

Lekari su od starta upozoravali da je omikron zarazniji od delta soja, da daje blažu kliničku sliku bolesti kod mladih, ali kada se prelije na starije pacijente, sa udruženim bolestima, može da predstavlja ozbiljan problem.

U praksi se sada dešava da je sve više kardioloških, neuroloških, onkoloških pacijenata, kojima je potrebno bolničko lečenje zbog primarne bolesti međutim, zbrinjavaju se u kovid bolnicama, jer su pozitivni na virus korona. 

Zdravstveni sistem trpi veći pritisak, jer u kovid bolnicama osim infektologa, pulmologa, anesteziologa moraju da angažuju više lekara drugih specijalnosti: hirurge, interniste, neurologe...

U Opštoj bolnici u Leskovcu, koja ima kovid odeljenje, trenutno je zbrinuto 108 pacijenata, a direktor te zdravstvene ustanove dr Nebojša Dimitrijević kaže da su na lečenju uglavnom stariji pacijenti koji imaju ozbiljne udružene bolesti.

Kompleksnije za zdravstvene radnike

"U ovom talasu imamo pacijente kod kojih u 90 do 95 odsto slučajeva klinička slika, što se tiče kovida, nije stašna ali imaju prateće bolesti te moraju na bolničko lečenje. Ne možemo da ih zbrinemo u non kovid delu bolnice, već moraju u kovid dok ne postanu negativani da bi mogli da nastave lečenje na odeljenju. Imamo ortopedskih, neuroloških, kardioloških, psihijatrijskih pacijenata. Imamo puno nepokretnih, teških, starih, dementnih  pacijenata, kojima je potrebno bolničko lečenje", pojašnjava Dimitrijevioć.

On je za Euronews Srbija naglasio da je sada mnogo kompleksnije raditi u kovidu, nego u prethodnim talasima. Da su ranije imali uhodan sistem, lečili obolele sa komplikacijama od kovida, teškim upalama pluća, ali za koje se znaju protokoli u lečenju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Sada imamo pacijente kojima je zbog osnovne bolesti potrebno bolničko lečenje, ali su pozitivni na virus korona. Svuda je u kovid bolnicama ista situacija, mahom su stariji pacijenti. Ne možemo da ih pošaljemo kući, jer su za bolničko lečenje. Morali smo da uključimo interniste, neurologe, hirurge. Skraćujemo onda zdravstveni kadar za non kovid pacijente, ali ne može infektolog da leči kardiološkog pacijenta, hirurškog, neurološkog... Moramo da ih adekvatno lečimo", rekao je Dimitrijevič.

Zaražavanje mladih

Posle Nove godine, kada je krenuo novi talas epidemije najviše je među zaraženima bilo mladih ljudi. Kod njih je nova varijanta virusa korona -omikron dala blažu kliničku sliku, sličnu gripu. Međutim, lekari su od starta upozoravali da treba biti oprezan, da će u vrtlogu velikih brojki jedan deo pacijenata zahtevati bolničko lečenje. Srbija je u jednom momentu imala i do 20.000 zaraženih na dnevnom nivou, a statistika kaže da jedan do dva odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje. To je napunilo bolnice.

Slična je situacija u svim crvenim zonama. Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je za RTS da ne popušta pritisak na dve kovid bolnice – Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici i da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama stariji od 60.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

"Tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesti, mada je njih više od 70 odsto, već i pacijenti koji su tu zbog operativnog lečenja - veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni, neurohirurški", naveo je Ašanin.

Omikron potcenjen

Omikron se mnogo brže širi od svih prethodnih varijanti virusa korona. Virus je tako mutirao da može lakše da se vezuje za ćelije čoveka. Istraživanja su pokazala da se omikron, u poređenju sa delta varijantom, 70 puta brže razmnožava u gornjim disajnim putevima, ali deset puta sporije u tkivima pluća.

Blaža klinička slika kod mladih, zavarala je mnoge. Zanemarili su činjenicu da kod pacijenata koji imaju teške bolesti, oslabljen imunitet i blaga varijanta može da izazove ozbiljan problem. Ono što sve plaši je mogućnost da omikron zaobiđe imunitet nastao prirodno (zaražavanjem) ili vakcinacijom. 

Komentari (0)

Srbija