Evropa

Austrija privremeno obustavlja obaveznu vakcinaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/03/2022

-

09:16

Austrija privremeno obustavlja obaveznu vakcinaciju
Austrija privremeno obustavlja obaveznu vakcinaciju - Copyright AP/Florian Schroetter

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Austrije donela odluku da privremeno obustavi primenu Zakona o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa. Takvu odluku donela je vlada u Savetu ministara.

Ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler rekla je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, da obavezna vakcinacija zbog omikron soja nije srazmerna mera.

Ministar zdravlja Johanes Rauh najavio je da će situacija biti praćena i za tri meseca biti doneta nova odluka u vezi obavezne vakcinacije. Bilo je planirano, kada se uvodio Zakon o obaveznoj vakcinaciji, da od sredine marta kreće kažnjavanje svih nevakcinisanih građana.

Svoju odluku o privremenoj obustavu primene obavezne vakcinacije vlada je donela na osnovu izveštaja komisije eksperata.

Edštadler je kazala da se preporuke eksperata primenjuju.

"Danas nije ispisano poslednje poglavlje u vezi obavezne vakcinacije. Kao što je i virus promenljiv moramo i mi biti felskibilni i prilagodljivi. Zato Zakon o obaveznoj vakcinaciji ostaje, ali se neće primenjivati", objasnila je ona.

Edštadler je kazala da je zakon bez sankcija besmislen i beskoristan, zbog čega je doneta odluka da se privremeno ne primenjuje I da neće biti kontrola.

Dodala je da je Zakon fleksibilan i da je za privremeno obustavljanje primene dovoljna samo uredba Ministarstva zdravlja i odluka palamenta, ali ne i promena zakona.

Ako bude ponovo bilo potrebno Zakon će se primenjivati, najavila je Edštadler.

Rauh je kazao da će Komisija najkasnije za tri meseca podneti sledeći izveštaj, a nakon toga će uslediti nove odluke.

Podsetimo, zakon kojim se u Austriji uvodi obavezna vakcinacija protiv koronavirusa stupio je na snagu početkom februara, ali su od početka postojali problemi sa njegovom primenom. Naime, portal preko kog bi trebalo da budu registrovani svi izuzeci od obavezne vakcinacije, nije na vreme završen. 

Prethodno je predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je Zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane. To se dogodilo dan nakon što je Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio ovaj Zakon. Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom.

Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala koronavirus na 180 dana. Novčane kazne za nepoštovanje ovog zakona kreću se od 600 do 3.600 evra. Naime, ko bude "uhvaćen" da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu biće kažnjen do 600 evra, a ako uloži žalbu moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa