Društvo

Poznato i kada se polaže proba male mature, testovi za 64.200 đaka

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

10:31

Poznato i kada se polaže proba male mature, testovi za 64.200 đaka
Poznato i kada se polaže proba male mature, testovi za 64.200 đaka - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Probni završni ispit za učenike osmog razreda održaće se 25. i 26. marta, a oko 64.200 đaka polagaće test iz matematike, srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani test. Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić rekao je da je svrha probe male mature verna simulacija pravog završnog ispita, kako bi se nova generacija maturanata upoznala sa procedurama.

"Šta je neophodno od pribora, kad dolaze u školu, kako se ponašaju na samom završnom ispitu, kakve su aktivnosti, popunjavanje formulara, obrazaca...", naveo je Pašić za Tanjug i istakao da je veoma značajno da mali maturanti naprave svoj presek znanja.

Pašić podseća da se probni završni ispit ne ocenjuje i da se ne vrši rangiranje učenika na osnovu rezultata.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Svi rezultati služe da nastavnici mogu da planiraju operativni plan vezan za pripremnu nastavu", dodao je Pašić.

Na pitanje da li neka škola neće održati probni završni ispit, Pašić odgovara da Ministarstvo nema takve informacije.

"Imali smo sastanke sa predsednicima okružnih upisnih komisija, sa rukovodiocima školskih uprava, testovi su podeljeni ustanovama i polako se svi spremamo za petak", poručio je on.

Ove godine u učionici može biti maksimalno 15 učenika i jedan dežurni nastavnik i potrebno je da se poštuje razmak od dva metra između maturanata. Prema uredbi Vlade Srbije usled bolje epidemijske situacije, nošenje maski neće biti obavezno.

Probni završni ispit počeće testom iz matematike 25. marta u 13 časova i nastavlja se testom iz maternjeg jezika u 9.00, kada se završava kombinovanim testom u 11.30 časova.

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, koju će osmaci polagati 27, 28. i 29. juna.

Komentari (0)

Srbija