Društvo

Ružić: Tražimo rešenje za model finansiranja naučnika, malo strpljenja

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

12:45

Ružić: Tražimo rešenje za model finansiranja naučnika, malo strpljenja
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posvećeno je rešavanju problema modela finansiranja naučnika, poručio je danas resorni ministar Branko Ružić i zamolio sindikat za strpljenje u iznalaženju rešenja. Ružić je u Institutu društvenih nauka, koji je dobio status ustanove od nacionalnog značaja, rekao da se po pitanju problema načnika sarađuje sa kabinetom predsednice Vlade Srbije.

"Problem traje duži vremenski period, plate naučnika i istraživača kreću se od 70.000 do 100.000 dinara, u zavisnosti od zvanja. Pokušavamo da iznađemo rešenje, a to je ta ekvivalencija, što iziskuje ne samo dobru volju Ministarstva prosvete, već i određena budžetska sredstva koja nisu toliko mala", rekao je Ružić odgovarajući na pitanje novinara.

U Beogradu je juče održan još jedan protest naučnika, u organizaciji Sindikata nauke Srbije, a Ružić ističe da su do sada ispunjena dva njihova zahteva, kao i da se odvija kontinuitet u međusobnoj komunikaciji.

"Sve ono što smo radili do sada, radili smo uz konsultacije, nekada i na njihovu inicijativu. Smatram da treba još malo strpljenja da sagledamo koje su to mogućnosti Ministarstva finansija, kako bi krenuli u razrešenje ovog problema", poručio je Ružić.

On je rekao i da je "logično da u predvečerje izbornog ciklusa dođe do određenih inicijativa od strane sindikata" i dodao da to treba da se radi u kontinuitetu, a ne "sporadično i sezonski".

"Ali to je legitimno, imaju u velikoj meri pravo za definisanje problema koji postoji. Ono oko čega se ne razumemo za sada jeste model i način kako taj problem razrešiti, ali se nadam da ćemo u najkraćem mogućem roku doći do određenog rešenja koji ćemo izneti pred predsednicu Vlade", naglasio je Ružić.

Bašić: Institut pokušava da stvori uslove

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić rekao je da i u toj ustanovi postoji problem kategorizacije, koja, kaže, nije urađena na vreme.

"Pokušavamo to na druge načine da rešimo i da taj problem prevaziđemo. Institut pokušava da stvori uslove i kroz eksterne projekte i projekte koje dobijamo od javnih institucija, kako bi svi bili uključeni", rekao je Bašić.

On je poručio da su problemi naučnih radnika pitanje za kolege koji rade na Univerzitetu.

"Čini mi se da on toliko ne opterećuje institute u oblasti društvenih nauka", dodao je Bašić.

Jučerašnji protest naučnika u Beogradu bio je još jedan njihov apel za "dostojanstven rad u nauci". Dva osnovna zahteva su da se za jedno naučno zvanje dobije jednaka plata, kao i da mladi naučnici dobiju bolje radne ugovore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija