Društvo

"Ili ostati i ćutati ili uzeti pasoš i otići": Zašto naučnici u Srbiji za sebe kažu da su nevidljivi za državu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Jovanović

14/02/2022

-

18:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Većina naučnih radnika u Srbiji nije zadovoljna statusom koji ima i tvrdi da su za državu nevidljivi. Neadekvatne plate, ugovori na određeno i loši uslovi rada samo su neki od razloga koji navode ističući istovremeno da se već godinama bore za dostojanstven rad.

Milan Ivanov je jedan od njih. Reč je o najmlađem doktoru nauka na Institutu za Medicinska istraživanja. Posle više od 20 godina školovanja i 15 godina radnog staža, trebalo bi da postane naučni savetnik, što je najviši rang u instituciji u kojoj radi, ali njegov status i uslovi rada isti su kao na početku.

"Odlazite na posao i gledate kako, koliko god da se trudite i koliko god da privređujete, vaš rad se ne ceni. Mislim da je to, pre svega, destruktivno. Plata se menjala spram mog zvanja, ali vrednovanje rezultata se nije merilo. Meni su rezultati kao da ih nikada nisam ni imao" , navodi Ivanov za Euronews Srbija.

Međutim, ovde nije samo reč o plati. Kako tvrde u Sindikatu nauke, 80 odsto svih zaposlenih u nauci nije zadovoljno svojim statusom. Reč je o oko 10.000 naučnih radnika koji nemaju stalan posao, imaju ugovore na određeno ili za isto radno mesto ne dobijaju istu platu.

"To su ljudi koji sutra ne mogu da traže kredit kod banke jer nisu zaposleni, njih nema u sistematizacijama fakulteta u kojima rade, njih nema na spiskovima zaposlenih, ne dobijaju novac kao nadoknadu za vreme provedeno na poslu, nemaju minuli rad, ne dobijaju novac za prevoz... Potpuno su za državu, kao takvi, nevidljivi", navodi za Euronews Srbija Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke.

Ivanov dodaje da se zbog uslova kakvi su u Srbiji, mnogi osećaju primoranim da odu iz zemlje.

"Nama država u poslednjih 15 god uzima sve, uzela nam je prošlost, uzima nam sadašnjost, a uzima nam i budućnost bez koje mi polako ostajemo. Nas država tera da odemo odavde, jer opcija je ili ostati u ćutati ili uzeti pasoš i otići odavde", kaže Ivanov.

Unsplash

 

Mnogi su to upravo i učinili. Stefan je bio jedan od najboljih studenata medicine, a Srbiju je napustio 10 dana nakon što je diplomirao.

"Kada sam potpisivao ugovor meni je šefica rekla da je ovde nebo granica, ja to nisam razumeo, a sada nakon skoro dve godine to apsolutno razumem. Prvo, ponudili su mi dostojnu platu koja mora da raste svake godine, ako ispunim očekivanja, a druga stvar je to što imam slobodu da se na mojim idejama radi", naveo je u izjavi za Euronews Srbija Stefan Maksimović, naučnik na Kolorado univerzitetu.

Naučnici u Srbiji godine su proveli boreći se za svoja prava. Poslali su više zahteva Vladi i resornom ministarstvu, sastajali se sa premijerkom, a sledeći korak je izlazak na ulicu.

"Naša odluka je na sednici 8. februara bila idemo u protest. Nije slučajno 28.februar, to je dan kada Sindikat nauke obeležava 20 godina svog postojanja i borbe da naučnici u Srbiji dobiju svoje mesto", rekla je predsednica Sindikata nauke.

Iz Ministartva prosvete redakciji Euronews Srbija odgovorili su da instituti iz oblasti nauke nisu u sistemu indirektnih korinika budžeta, a da bi to postali neophodna je zahtevna procedura i angažovanje više ministarstava. Takođe rok za primenu Zakona prema kom se utvrđuje visina plate pomeren je na 2025. godinu, što sugeriše da se do tada stvari neće promeniti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija