Nauka

"Jedna elektrana mogla bi da zameni 1.000 sadašnjih": Koliki je značaj otkrića britanskih naučnika o snazi fuzije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2022

-

07:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Britanski naučnici oborili su sopstveni svetski rekord u količini energije koja može da se izvuče spajanjem dve forme vodonika. Laboratorija Džet proizvela je 11 megavata snage što je dvostruko više nego u sličnim eksperimentima 1997. godine.

Ovo nije ogromna izlazna energija - dovoljna je samo da proključa oko 60 lončića sa vodom, ali značaj eksperimenta je u tome što potvrđuje izbore dizajna koji su napravljeni za još veći fuzioni reaktor koji se sada gradi u Francuskoj, preneo je BBC.

"Eksperimenti su nas doveli korak bliže snazi fuzije. Pokazali smo da možemo da napravimo mini zvezdu unutar naše mašine, da je zadržimo tamo pet sekundi i dobijemo visoke performanse što je sledeći korak", rekao je doktor Džo Mils, vođa operacije u reaktorskoj laboratoriji. 

Koliki je značaj ovog otkrića za Euronews Srbija je objasnio Slobodan Bubnjević, urednik sajta "Nauka kroz priče". On kaže da svaki korak u osvajanju fuzione energije na neki način predstavlja nešto jako važno u pisanju energetske istorije.

"Reč je o potencijalu energetskom koji bi prosto jednom elektranom zamenjivao 1.000 sadašnjih elektrana i to je prosto jedan san koji fizika sanja više od 60-70 goina, ali je on suočen sa ogromnim tehnološkim izazovom zato što je reč o reaktorima u kojima se oslobađa takva energija i tolika temperatura dostiže da nema odgovarajuće posude u kojoj bi prosto mogla takva reakcija da se odvija i zbog toga se već nekoliko decenija unazad eksperimentiše sa reaktorima gde bi se uz pomoć magnetnih polja zadržavala vrlo vrela plazma koja je nalik na zvezdu i da se održava sistem", rekao je on.

Kako kaže, sada je postignuto pet sekundi stabilnosti, ali se nada da će to pomeranje rekorda u budućnosti dovesti do toga da postoji fuzioni reaktor. 

"Razlika između fisione i fuzione energije je u onome što u ovome možemo da koristimo vodonik koji spajanjem jezgra daje energiju, za razliku od fisije onih nuklearnih reaktora gde dolazi do cepanja imamo radioaktivni otpad i imamo sve silne probleme", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin