Nauka

Veliko otkriće: Naučnici stvorili "mini zvezdu" i oborili rekord u količini energije dobijene fuzijom

Komentari

Autor: BBC

09/02/2022

-

13:17

Veliko otkriće: Naučnici stvorili "mini zvezdu" i oborili rekord u količini energije dobijene fuzijom
Veliko otkriće: Naučnici stvorili "mini zvezdu" i oborili rekord u količini energije dobijene fuzijom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Laboratorija "JET" sa sedištem u Velikoj Britaniji oborila je sopstveni svetski rekord u količini energije koju može da izvuče spajanjem dve forme vodonika.

Eksperimenti su proizveli 59 megadžula energije tokom pet sekundi (11 megavata snage). U pitanju je više nego dvostruka količina energije u odnosu na slične testove iz 1997. godine.

Ovo nije ogromna izlazna energija - dovoljna je samo da proključa oko 60 lončića sa vodom, ali značaj eksperimenta je u tome što potvrđuje izbore dizajna koji su napravljeni za još veći fuzioni reaktor koji se sada gradi u Francuskoj, peneo je BBC.

"Eksperimenti JET-a doveli su nas korak bliže snazi fuzije. Pokazali smo da možemo da napravimo mini zvezdu unutar naše mašine, da je zadržimo tamo pet sekundi i dobijemo visoke performanse, što je zaista sledeći korak", rekao je dr Džo Milns, šef operacija u reaktorskoj laboratoriji.

Postrojenje ITER u južnoj Francuskoj podržava konzorcijum svetskih vlada, uključujući države članice EU, SAD, Kinu i Rusiju. Očekuje se da će to biti poslednji korak u dokazivanju da nuklearna fuzija može da postane pouzdan snabdevač energijom u drugoj polovini ovog veka.

Rad elektrana budućnosti zasnovanih na fuziji ne bi proizvodio gasove staklene bašte i imao bi vrlo male količine kratkotrajnog radioaktivnog otpada.

"Da eksperimenti koje smo upravo završili nisu uspeli, stvarno bismo se zabrinuli da li ITER može da ispuni zacrtane ciljeve. Ulozi su bili visoki, i uspeli smo zahvaljujući sjajnim ljudima i njihovoj veri u ovaj poduhvat", rekao je rekao je izvršni direktor JET-a, profesor Jan Čapman.

Fuzija funkcioniše na principu da se energija može osloboditi spajanjem atomskih jezgara, a ne njihovim cepanjem, kao u slučaju reakcija fisije koje pokreću postojeće nuklearne elektrane.

U jezgru Sunca, ogromni gravitacioni pritisci omogućavaju da se to desi na temperaturama od oko 10 miliona stepeni Celzijusa. Na mnogo nižim pritiscima koji su mogući na Zemlji, temperature za proizvodnju fuzije moraju biti mnogo veće - iznad 100 miliona stepeni Celzijusa.

Ne postoje materijali koji mogu da izdrže direktan kontakt sa takvom toplotom. Dakle, da bi postigli fuziju u laboratoriji, naučnici su osmislili rešenje u kome se pregrejani gas, ili plazma, drži unutar magnetnog polja u "obliku krofne".

Komentari (0)

Magazin