Društvo

Počinje proba male mature za osmake: Đaci danas rešavaju test iz matematike

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/03/2022

-

07:34

Počinje proba male mature za osmake: Đaci danas rešavaju test iz matematike
Počinje proba male mature za osmake: Đaci danas rešavaju test iz matematike - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz matematike danas počinje proba male mature za osmake. Za sutra je zakazana provera znanja iz srpskog jezika i rešavanje zadataka kombinovanog testa - istorija, geografija, biologija, fizika, hemija. Probni završni ispit je verna simulacija pravog završnog ispita, koji će biti u junu. Organizuje se svake godine kako bi se nova generacija maturanata upoznala sa procedurama – kada se dolazi u školu, šta da ponesu od neophodnog pribora, kako izgleda popunjavanje formulara.

Osim toga cilj probe male mature je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu. Test iz matematike počinje u 13 sati.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je ranije za Euronews Srbija da je struktura testova na probnom ispitu slična kao na završnom ispitu u junu 2021. godine.

"Tada su preovlađivali zadaci zatvorenog tipa (na zaokruživanje) što je u skladu sa tendencijama na ovakvim i sličnim testiranjima u svetu. Zadaci su pripremljeni na osnovu obrazovnih standarda, kako predviđa Pravilnik o programu završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, poštujući u najvećoj meri nove programe nastave i učenja", rekao je Ranđelović za Euronews Srbija.

On je naglasio da je ove godine, kao i prethodnih, vođeno računa o tome da su učenici skoro dve godine radili u uslovima pandemije virusa korona i da se nastava odvijala po različitim modelima. Ministarstvo prosvete prosledilo je svim školama uputstvo o organizovanju probnog završnog ispita. 

Probni završni ispit u učionicama 

U dopisu Ministarstva prosvete od 18. marta stoji da učenici probni završni ispit polažu u učionici. U jednoj učionici polaže najviše 15 osmaka i dežura jedan nastavnik. Udaljenost između učenika u svakom smeru treba da bude po dva metra. U svakoj klupi sedi po jedan učenik.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Tokom pripreme prostorija u kojima će biti sproveden probni završni ispit, klupe se numerišu tako što se na svaku klupu zalepi papir sa rednim brojem klupe. Redni broj klupe odgovara rednom broju učenika sa Jedinstvenog spiska učenika poređanih po azbučnom redu", navodi se u dopisu.

Test, zajedno sa omotnicom testa, ostaje u školi. Nakon realizovanog probnog završnog ispita, testovi učenika ostaju i pregledaju se u školi.

Rezultati u cilju planiranja rada škole

Škola u cilju unapređenja postignuća učenika i postizanja boljih rezultata na završnom ispitu, koristi rezultate učenika sa probnog završnog ispita u planiranju rada u narednom periodu.

"Sugerišemo nastavnicima da se prilikom analize rezultata probnog završnog ispita i davanja povratne informacije učenicima rukovode ključnim principima formalnog ocenjivanja - jasna i precizna procena postignuća i angažovanja učenika, kvalitet blagovremene povratne informacije i smernice za dalje učenje. Imajući u vidu formativnu funkciju završnog ispita rezultate ne treba objedinjavati na internet stranii škole", navodi se u dopisu.

Školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola produžena je za tri dana (umesto do 21. trajaće do 24. juna) zbog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i produžetka februarskog raspusta. Biće pomereno i polaganje završnog ispita, te će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Produženje školske godine za tri dana odnosi se i na maturante, koji sa nastavom završavaju ranije od ostalih učenika. Za učenike osmog razreda drugo polugodište završava se 10. juna, za učenike  gimnazije 27. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 3. juna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija