Društvo

Navala na specijalizovana IT odeljenja, više od 1.100 malih maturana položilo prijemni - slede ih sportska i bilingvalna

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

27/05/2022

-

08:01

Navala na specijalizovana IT odeljenja, više od 1.100 malih maturana položilo prijemni - slede ih sportska i bilingvalna
Navala na specijalizovana IT odeljenja, više od 1.100 malih maturana položilo prijemni - slede ih sportska i bilingvalna - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, Rade Prelić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Završeni su prijemni ispiti za upis nadarenih učenika u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Prijemni je položilo 6.709 učenika, a u odeljenjima za IT, matematiku, geografiju, istoriju, fiziku, biologiju, hemiju, umetničkim mesta ima za 5.041 kandidata. Prekobrojni ne treba da brinu, jer mesta ima u ostalim odeljenjima gimnazija i srednjih stručnih škola.

Nadarene đake čeka i polaganje male mature koja je zakazana za 27, 28. i 29. jun. Tek nakon toga, kada se saberu rezultati sa završnog i prijemnog ispita, mogu upisati željenu školu.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da je najveće interesovanje bilo za IT odeljenja, da je prijemni položilo 1.175 kandidata, a da mesta ima za 1.140 učenika.

"Ove godine upisujemo pet odeljenja više nego prošle za informatiku i računarstvo - po jedno odeljenje u Prvoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji i još tri u unutrašnjosti -Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Srednja škola "Vuk Karadžić", Ljubovija, Srednja škola "Sveti Trifun" sa domom učenika", kažu u Ministarstvu prosvete.

Za upis u IT specijalizovana odeljenja gimnazija u Beogradu prijemni ispit je polagan na dva punkta - Zemunskoj gimnaziji i Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović za Euronews Srbija kaže da je u toj školi prijemni polagalo 330 učenika, dok je u Prvoj beogradskoj na testove izašlo 260 đaka. 

Prošli rokovi za žalbe

"Prošli su rokovi za žalbe i kod nas je više od 50 odsto đaka položilo prijemni. Sada se čeka završni ispit, popunjavaju liste želja i shodno broju bodova kada se sve sabere (završni i prijemni) popunjavaće se mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija. U Beogradu u devet gimnazija ima 13 specijalizovanih odeljenja za IT", naveo je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

Veće je interesovanje i za sportska odeljenja u gimnazijama. Prosvetne vlasti su za narednu školsku godinu povećale broj odeljenja (za tri), te ih je sada ukupno 16. Na 460 mesta je 726 učenika predalo sportsku dokumentaciju. Najveće interesovanje je u Sportskoj gimnaziji u Beogradu gde je za 160 mesta sportsku dokumentaciju predalo 405 učenika.

Veliko je interesovanje i za bilingvalna odeljenja i to za nastavu na engleskom jeziku. U Desetoj beogradskoj gimnaziji mesta ima za 30 učenika, a prijemni je položilo 119 đaka, dok u Nišu i Novom Sadu na jedno mesto konkurišu dva učenika.

I u Vazduhoplovnoj akademiji je veći broj učenika položio prijemni u odnosu na broj đaka koji primaju u bilingvalna, engleska odeljenja. Veliko interesovanje je i za francusko odeljenje u Trećoj beogradskoj gimnaziji gde je 59 učenika položilo prijemni ispit, a mesta ima za njih 30.

"Poraslo je interesovanje i za scenske i audio-vizuelne umetnosti. Od ove godine imamo odeljenje i na mađarskom jeziku i tu je veliko interesovanje, imamo duplo više kandidata nego mesta", kažu u Ministarstvu prosvete.

U Beogradu je veliko interesovanje za likovnu oblast gde je prijemni polagalo 406 kandidata.

Dovoljno mesta u srednjim školama

Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023.godinu  predviđeno ukupno  74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju. 

Počelo je štampanje testova za malu maturu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Čitav proces obavlja se u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama, a pristup prostorijama imaju samo ovlašćena lica.

Mala matura 2022 zakazana je za 27, 28. i 29. jun, kada se rade testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija). Mala matura predstavlja krunu osnovnog obrazovanja, to je potvrda da su završili osnovnu školu.

Komentari (0)

Srbija