Društvo

Počelo štampanje testova za malu maturu, pristup prostorijama samo za ovlašćena lica

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

26/05/2022

-

12:49

Počelo štampanje testova za malu maturu, pristup prostorijama samo za ovlašćena lica
Počelo štampanje testova za malu maturu, pristup prostorijama samo za ovlašćena lica - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Počelo je štampanje testova za malu maturu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Čitav proces obavlja se u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama, a pristup prostorijama imaju samo ovlašćena lica.

Kada se završi štampanje materijala, testovi se čuvaju u sefu Zavoda do završnog ispita. Mala matura 2022 zakazana je za 27, 28. i 29. jun. Na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom testu poslednjih nekoliko godina više je zadataka zatvorenog tipa (na zaokruživanje) nego otvorenog tipa (da učenici upišu odgovor). Tako će biti i ove godine. Jedan od razloga je digitalizacija u pregledanju, koja je uvedena kako bi se smanjile greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

"Štampanje testova za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja je u toku. Kao i prethodnih godina, čitav proces pripreme ovog ispita realizuje se u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama. Pristup prostorijama u kojima se radi sa poverljivim materijalom imaju samo ovlašćena lica", kaže za Euronews Srbija direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

Prosvetne vlasti imale su u vidu okolnosti u kojima su prethodne dve i po godine učenici radili zbog epidemije virusa korona te su i zadaci na testu prilagođeni situaciji, ali u okviru zakonske regulative. Naglašavaju da su zadaci na testu pripremljeni na osnovu obrazovnih standarda, uz uvažavanje programa nastave i učenja.

"Učenici su i ove godine imali probni završni ispit. Na taj način su imali priliku da se upoznaju sa procesom koji ih čeka u junu, ali i da osete ispitnu atmosferu, provere svoje znanje i utvrde šta je to što treba da poboljšaju.Što se tiče strukture testova i broja otvorenih i zatvorenih zadataka, nastoji se da učenici pred sobom imaju test koji je sličan onima sa prethodnih završnih ispita", naveo je Ranđelović.

Elektronsko pregledanje

Ovo je treća školska godina gde se testovi na završnom ispitu pregledaju elektronskim putem. Zadaci zatvorenog tipa softverski se pregledaju, dok zadatke otvorenog tipa pregledaju nastavnici.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Zavod je 2020. godine od Vlade Srbije dobio štampariju, a prošle godine još jednu, tako da sve testove za malu maturu štampaju oni. Prethodnih godina pokazalo se da su štamparije koje su na tenderu dobile posao najslabija karika što se tiče bezbednosti testova. Tako su testovi 2013. godine dospeli u javnost iz štamparije Službenog glasnika, a 2019. godine test iz matematike dospeo je u javnost iz štamparije A.D. Politika. 

Završni ispit je obavezan za sve učenike, to je kruna osmogoodišnjeg školovanja. Osvojeni bodovi na testovima su važni zbog upisa u željenu, srednju školu.

"Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, popularno nazivan malom maturom, ima višestruki značaj. Prvo, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju, učenik je završio osnovno obrazovanje tek kada pristupi polaganju završnog ispita. Takođe, uz opšti uspeh na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, učenicima se za upis u srednju školu vrednuje i postignuće na završnom ispitu. Na kraju, ovo je za sada jedini eksterni ispit u srpskom obrazovnom sistemu, te se na osnovu podataka koji se dobijaju nakon analiza rezultata mogu kreirati preporuke o koracima koje treba preduzeti na nivou škole ili sistema u celini", ističe Ranđelović.

Produžetak školske godine

Zbog epidemije virusa korona produženi su jesenji raspust i uveden "vanredni sretenjski", te je školska godina je produžena za tri dana i umesto do 21. juna završava se 24. juna. Produženje školske godine za tri dana odnosi na maturante, koji sa nastavom završavaju ranije od ostalih učenika.

Tako se za učenike osmog razreda drugo polugodište završava 10. juna, za učenike četvrtog razreda gimnazije 27. maja, a za đake stručnih škola - trogodišnjih i četvorogodišnjih,  3. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija