Društvo

Forum beogradskih gimnazija: Nastavnici da budu plaćani za angažman u realizaciji državne mature

Komentari

Autor: S. Tuvić

12/05/2022

-

13:06

Forum beogradskih gimnazija: Nastavnici da budu plaćani za angažman u realizaciji državne mature
Forum beogradskih gimnazija: Nastavnici da budu plaćani za angažman u realizaciji državne mature - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Svi nastavnici koji budu uključeni u realizaciju državne mature treba da budu za to plaćeni, a predstavnici univerzitetske zajednice treba da budu uključeni u dežurstvo i pregledanje testova, stav je Foruma beogradskih gimnazija koji su danas predočili prosvetnim vlastima na sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predsednik Foruma Aleksandara Markov kaže za Euronews Srbija da su zadovoljni što je došlo do sastanka, jer se približava uvođenje državne mature (planirano da se uvede školske 2023/2024), te da ima vremena da se neke stvari poprave, dogovore, bar kada je reč o odnosu između gimnazijskih nastavnika i Ministarstva prosvete.

"Naš predlog je da u dežurstvu i pregledanju testova budu uključeni i predstavnici univerzitetske zajednice. Oni su uključeni u sastavljajnju pitanja za testove, te treba da budu uključeni i u drugi deo posla. Predložili smo i da supervizori, koji bi nadgledali čitav proces, budu birani iz redova univerzizetske zajednice. Mislim da bi na taj način prebrodili problem", naveo je Markov.

Smatra da državna matura ima smisla samo ako zameni prijemni ispit, u suprotnom ukoliko fakulteti budu zadržali prijemne biće svedena na ono što već sada postoji.

"Samo bi jednu jedna besmislena matura bila zamenjena drugom besmislenom", smatra Markov.

I nastavnike srednjih škola sa uvođenjem državne mature čeka veći obim posla, te je to bila jedna od tema razgovora u Ministarstvu prosvete.

"Tražili smo da svi nastavnici koji budu učestvovali u realizaciji mature budu plaćeni za svoj angažman. Predstavnicima Ministarstva smo predložili dva moguća modela za koja smatramo da bi bi mogli biti prihvatljivi, jedan je da to bude isplaćeno jednokratno što bi bilo regulisano posebnim pravilnikom, a drugi je da se reguliše kroz sistem plata, kao što je regulisan dodatak na starešinstvo", naveo je Markov.

Predstavnici Foruma beogradskih gimnazija imali su danas sastanak u Ministarstvu prosvete sa pomoćnikom ministra prosvete  Milošem Blagojeviće, specijalnim savetnikom Zoran Kostić i Marijom Krnetom. Tema razgovora bila je državna matura.

Inače, nedavno je Senat Univerziteta u Beogradu uputio pismo Ministarstvu prosvete sa stavom da podržavaju uvođenje državne mature, ali da ona ne može da zameni prijemni na fakultetima, bar prve tri godine od uvođenja. Zapravo, oni predlažu prelazni period od tri godine kada bi se uporedo sprovodila i državna matura i prijemni ispiti na fakultetima, te da se porede rezultati.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija