Društvo

SAZNAJEMO Doneta prva odluka o promenama na maloj maturi zbog dojava o bombi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/06/2022

-

12:51

SAZNAJEMO Doneta prva odluka o promenama na maloj maturi zbog dojava o bombi
SAZNAJEMO Doneta prva odluka o promenama na maloj maturi zbog dojava o bombi - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić/FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi se osigurala bezbednost učenika i nastavnika na predstojećem završnom ispitu, u svetlu sve učestalijih dojava o postavljenim bombama, biće smanjen broj punktova gde će se raditi mala matura, odnosno gde god je moguće spajaće se dve, tri škole na teritoriji jedne opštine, saznaje Euronews Srbija.

To su instrukcije koje su juče dobili direktori osnovnih škola opština Zvezdara i Palilula na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete, odnosno Školske uprave Beograd. Narednih dana slični sastanci biće i sa predstavnicima ostalih osnovnih škola u Beogradu, ali i celoj Srbiji.

Direktorka Osnovne škole Veljko Dugošević na Zvezdari Vesna Ćirović kaže da je spajanje škola za polaganje male mature i smanjenje broja punktova gde će učenici raditi testove, jedna od mera da se pojača bezbednost tokom male mature. 

"Spajaće se više škola na teritoriji jedne opštine, kako bi se smanjio broj objekata u kojima se polaže završni ispit, a da deca imaju dobre uslove. To je jedna od mera što se tiče bezbednosti na završnom ispitu, da se smanji broj punktova na kojima se polaže mala matura. Nekoliko škola na Zvezdari će spojiti decu. OŠ Veljko Dugošević spaja se sa OŠ Marija Bursać, a završni ispit biće organizovan u fiskulturnoj sali naše škole", rekla je Ćirović za Euronews Srbija.

Velike škole, koje imaju puno učenika poput OŠ Pavle Savić u Mirijevu neće se spajati sa drugim školama. Direktor te škole Milan Krstić rekao je za Euronews Srbija da su na jučerašnjem sastanku dobili instrukcije da nema organizovanja završnog ispita po učionicama, već da to mora biti u jednoj, dve ili tri velike prostorije.

"Završni ispit organizovaćemo u tri velike prostorije, jer smo velika škola. Nema po učionicama. Izuzetak su učenici koji rade po IOP-u. Pomenuto je da to da se razmotri i gde god je moguće da se spoji nekoliko škola, zarad bezbednosti. Lakše je policija da obezbedi završni ispit u jednoj nego u tri škole", rekao je Krstić.

Dodaje da se razgovaralo i o tome da policija pregleda škole pre početka završnog ispita, ali da će o tome još da se razgovara. Juče su i predstavnici dva ministarstva - prosvete i unutrašnjih poslova imali sastanak o bezbednosti na maloj maturi, a da li je nešto konkretno dogovoreno nisu se oglašavali. 

Mala matura 2022 polaže se 27, 28. i 29. juna. Đaci rešavaju testove iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovani.

Preteći mejlovi 

Koliko preteći mejlovi i dojave o postavljenim bombama mogu da poremete redovne školske aktivnosti na svojoj koži osetili su prethodnih dana srednjoškolci. Naime, dojava o bombama stigla je u periodu kada maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola polažu maturski ispit. Neke gimnazije odlučile su se da to obave onlajn, druge pak, da regularnost ne bi bila dovedena u pitanje, potražile su alternativni prostor gde će deca polagati. Nije bilo lako direktorima i nastavnicima da se snađu u novonastalim okolnostima, a posebno deci koja su bila pod dodatnim pritiskom - jer u prvom momentu nisu znali gde, kada i kako će braniti maturski rad.

Euronews/Slavica Tuvić

 

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Euronews Srbija su rekli da je njihov prioritet bezbednost dece i svih zaposlenih u školama, ali i da će sa policom preduzeti sve preventivne mere kako bi se mala matura 2022 polagala u zakazanom terminu.

"Ministarstvo prosvete će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova preduzeti sve preventivne mere i radnje kako bi se omogućilo da polaganje završnog ispita 27, 28 i 29. juna, protekne po planu. Ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju svoje pravilnike koji propisuju mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenike, u ovakvim slučajevima. Procedure su jasne i direktori postupaju u skladu sa njima", nažu u Ministarstvu prosvete.

Dodaju da su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u stalnoj komunikaciji sa svim nadležnima institucijama kako bi se obezbedila brza razmena informacija i pravovremena reakcija.

Evakuacija objekata

Profesor fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu Goran J. Mandić rekao je ranije za Euronews Srbija se ne može isključiti mogućnost da tokom polaganja mala mature, ali i prijemnog ispita i upisa na fakultetima bude dojave o bombama.

Prilikom svake dojave procedure nalažu, objašnjava on, da se uradi evakuacija, pregleda objekat, pa tek onda nastavi sa redovnim aktivnostima. Sve dosadašnje pretnje o podmetanju eksplozivnih naprava stizale su mejlovima i bile su lažne, ali bez obzira na to Mandić kaže da se ne mogu ignorisati.

Jedino u objektima u kojima se radi KD pregled na svim ulazima, mogu da se ignorišu sve dojave o postavljenim bombama, jer osobe koje se bave bezbednošću zgrade znaju da ne može da se unese eksplozivna naprava.

Nedavno održani Fajnal for u Areni protekao je bez problema. I da je bilo dojava o bombama evakuacija se ne bi radila jer su preduzete posebne mere bezbednosti. Arenu su pre takmičenja pregledale kontradiverzione ekipe, a nakon pregleda hermetički je zatvorena i na svaki ulaz postavljenji su rendgen uređaji. Svi koji ulaze u objekat morali su da prođu kroz KD vrata, tako se sa sigurnošću moglo reći da nije mogla da se unese eksplozivna naprava.

A da li je moguće tako nešto uraditi i u školama? Prof. Mandić kaže da je izvodljivo teoretski, a da je u praksi malo verovatno zbog velikog broja škola.

"Teorijski bi mogao da se uradi KD pregled svih škola. Ali problem je što ima puno objekata, a malo KD ekipa. Čak i da uradimo KD pregled da biste bili sigurni da će sve biti kako treba objekat treba zatvoriti hermetički i svako ko dođe posle zatvaranja u prostor koji je obezbeđen mora da prođe KD pregled. Da li imamo toliko KD vrata? Nemamo", kaže Mandić.

Jedna od opcija je i da se spoji više škola na opštini i da se mala matura radi u jednom objektu. I to zahteva dodatnu, ozbiljnu organizaciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija