Društvo

15 stvari koje treba znati o maloj maturi: Pitanja zatvorenog tipa, softver za pregledanje i škole u koje je najteže ući

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/06/2022

-

07:04

15 stvari koje treba znati o maloj maturi: Pitanja zatvorenog tipa, softver za pregledanje i škole u koje je najteže ući
15 stvari koje treba znati o maloj maturi: Pitanja zatvorenog tipa, softver za pregledanje i škole u koje je najteže ući - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ostalo je manje od dve nedelje do polaganja završnog ispita za male maturante. Školska godina za osmaka završena je u petak 10. juna, tako da imaju dovoljno vremena da se pripreme za  tri testa - srpski jezik, matematika i kombinovani. Prosvetne vlasti kažu da su prilikom pripreme zadataka imali u vidu okolnosti u kojima se poslednje dve i po godine odvijala nastava zbog epidemije virusa korona. Završni ispit u obavezi su da polažu svi osmaci, jer po Zakonu o osnovnom obrazovanju učenik je završio osnovnu školu tek kada pristupi polaganju male mature. Na testu đaci ne mogu da padnu, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željnu srednju školu.

I ove godine, kao i prošle, na završnom ispitu biće više zadataka na zaokruživanje i oni će biti pregledani digitalno. Iz Ministarstva prosvete poručuju da nema mesta za brigu, da mesta u srednjim školama ima dovoljno za sve. Ove godine osmi razred završava 65.700 učenika, dok u srednjim školama ima 76.000 mesta. Euronews Srbija vam donosi nekoliko ključnih informacija o polaganju male mature. 

1. Kada se polaže mala matura

Mala matura 2022 polaže se tri dana - 27, 28. i 29. juna. Za prvi dan zakazan je test iz srpskog (maternjeg ) jezika, drugog dana đake očekuje test iz matematiku, a trećeg kombinovani sa zadacima iz istorije, geografije, fiizike, hemije, biologije.  

Odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih, završni ispit polažu 28. juna 2022. godine. Izuzetno, učenici koji iz opravdanih razloga ne pristupe polaganju završnog ispita u junskom roku (zbog bolesti), mogu obaviti završni ispit u avgustovskom roku, uz sprovođenje iste procedure kao u junskom roku.

2. Kako će izgledati testovi

Za izradu testova i njihovo štampanje zadužen je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Iz Zavoda su nedavno za Euronews Srbija rekli da će struktura testova i broj otvorenih i zatvorenih zadataka biti sličan kao i pretghodne godine. To znači da će većina zadataka biti zatvorenog tipa.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na prošlogodišnjoj maloj maturi u svega devet od ukupno 60 zadataka na sva tri maturska testa – iz srpskog, matematike i na kombinovanom – zahtevalo se da đaci napišu kraći odgovor, odnosno navedu postupak rešavanja. Svi ostali zadaci bili su zatvorenog tipa, gde se od učenika tražilo da obeleže jedno ili više tačnih rešenja među nekoliko ponuđenih. 
Đaci su i ove godine imali probni završni ispit. Na taj način su imali priliku da se upoznaju sa procesom koji ih čeka u junu, da osete ispitnu atmosferu, provere svoje znanje i utvrde šta je to što treba da poboljšaju.

3. Pregledanje testova

Ovo je  treća školska godina kako se učenički odgovori na testovima pregledaju elektronskim putem. Zadatke zatvorenog tipa (učenik obeleži tačan odgovor od nekoliko ponuđenih) ocenjuje softver, automatski, dok otvorene zadatke (gde đak mora da odgovori na pitanje) pregledaju nastavnici koji skenirane odgovore ocenjuju u aplikaciji. Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

4. Bezbednost testova

Prethodnih godina velika pažnja posvećena je bezbednosti testova, da ranije ne "procure u javnost". Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja od Vlade Srbije dobio je dve  štamparije, tako da sve testove za malu mature štampaju oni. 

Prethodnih godina pokazalo se da su štamparije koje su na tenderu dobile posao štampanja testova za malu mature najslabija karika što se tiče bezbednosti. Tako su testovi 2013. godine dospeli u javnost iz štamparije Službenog glasnika, a 2019. godine test iz matematike iz štamparije A.D. Politika.

5. Kako se boduje mala matura

Od rezultata male mature, ali i uspeha u osnovnoj školi, zavisi da li će učenici moći da upišu željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole (šestog, sedmog i osmog razreda) može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa male mature đaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova i to po 13 iz srpskog i matematike i 14 na kombinovanom testu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Učenici na svakom testu rešavaju po 20 zadataka i svaki nosi po jedan poen. Ukupan broj poena iz srpskog i matematike množi se koeficijentim 0,65, dok se broj bodova sa kombinovanog množi koeficijentom 0,7. 

6. Šta đaci mogu da ponesu na završni ispit

Osim đačke knjižice, učenici na završni ispit treba da ponesu grafitnu olovku, plavu hemijsku, gumicu, lenjir, trougao i šestar. Nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira i drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit. U prostorije gde će polagati završni ispit dozvoljeno je uneti flašicu vode.

7. Rezultati završnog ispita

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljenoi već 1. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula. Od 30. juna do 6. jula planirano je da se liste želja popunjavaju elektronskim putem. Za one koji to planiraju da urade u školi rezervisani su termini 6. i 7. jula. Zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće objavljeni 13. jula.

8. Bodovi sa takmičenja

Učenici koji su osvojili nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima mogu računati na dodatne bodove. Za prvu nagradu sa međunarodnog takmičenja dobijaju dodatnih dvanaest (12) bodova, za drugu nagrada - deset (10) bodova, treća nagrada - osam (8) bodova;.

Za republičko takmičenje koje je u Kalendaru takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za prvu nagradu dobijaju- šest (6) bodova, druga nagrada - četiri (4) boda, treća nagrada - dva (2) boda.

9. Prag za upis u četvorogodišnje škole

Od školeske 2018/19 uveden je obavezan prag bodova za upis u četvorogodišnje srednje škole. Naime, da bi se upisali u te škole đaci moraju da imaju minimum 50 bodova, a za one koji ostvare manje od 50 bodova školovanje mogu samo da nastave u trogodišnjim školama.

10. Popunjavanje liste želja

Svaki učenik ima mogućnost da u listu želja navede 20 obrazovnih profila. Nastavnici u školama savetuju da se popuni kompletna lista jer se prethodnih godina dešavalo da i đaci koji imaju dobar uspeh u školi i dobro urade malu maturu ostanu neraspoređeni u prvom krugu jer navedu jednu ili dve željene škole. Ukoliko nemaju dovoljno bodova da ih upišu, ostaju neraspoređeni. Zato je važno da se lista želja popuni do kraja, da se navede što više škola i obrazovnih profila.

11. Drugi upisni krug 

Odmah nakon prvog počinje drugi upisni krug za srednje škole. Popunjavanje i prijava liste želja za drugi upisni krug počinje 14. jula (elektronskim putem ili neposredno u školi). Već narednog dana biće objavljen konačni raspored učenika po školama u drugom upisnom krugu. 

12. Najtraženije škole u Srbiji

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da su prošle godine najtraženije škole u Srbiji bile Medicinska škola Novi Pazar, Tehnička škola "Rade Metalac“ Leskovac, Grafičko-medijska škola Novi Beograd, Prva tehnička škola Kruševac i Medicinska škola "Dr Aleksa Savić" Prokuplje. U tim školama je na jedno mesto apliciralo najviše učenika.

Tanjug/Rade Prelić

 

13. Najtraženije gimnazije u Beogradu

Ukoliko se ne računaju odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima i bilingvalna, najtraženije gimnazije u Beogradu po smerovima su bile:Treća gimnazija, prirodno matematički smer (97.08 bodova), Deseta gimnazija, opšti smer (95.35), Treća gimnazija, društveno jezički smer (94.66), Četrnaesta gimnazija, prirodno matematički smer (94.33), Četvrta gimnazija, prirodno matematički (92.88).

14. Najtraženije srednje stručne škole u Beogradu

Najtraženije srednje stručne škole u Beogradu su ETŠ Nikola Tesla, elektrotehničar informacionih tehnologija (94.32 boda), Vazduhoplovna akademija, tehničar vazdušnog saobraćaja (93.90), Vazduhoplovna akademija, tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost (91.63), Vazduhoplovna akademija, tehničar za bezbednost informaciono-komunikacionih sistema (90.80), ETŠ Nikola Tesla, administrator računarskih mreža (90.68).

15. Da li su planirane neke preventivne mere od čestih dojava o bombama

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su za potrebe sprovođenja završnog ispita pripremili i prosledili Ministarstvu prosvete predlog u vezi sa načinima na koje će se reagovati u različitim nepredviđenim okolnostima tokom ispitnih dana, u slučaju elementarnih nepogoda, pogrešnih primena propisanih procedura, u nizu drugih situacija,  pa i u slučaju na koji se odnosi pitanje.

Predstavnici policije i ministarstva prosvete imali su sastanak i dogovorili modalitete kako da se na najbolji način sprovede završni ispit i deca zaštite od hakerskih napada.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija