Društvo

Mere predostrožnosti za malu maturu: U toku priprema rezervnih testova za nepredviđene situacije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/06/2022

-

16:23

Mere predostrožnosti za malu maturu: U toku priprema rezervnih testova za nepredviđene situacije
Mere predostrožnosti za malu maturu: U toku priprema rezervnih testova za nepredviđene situacije - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović, Strahinja Acimović, Twitter

veličina teksta

Aa Aa

U toku je priprema rezervnih tesova za malu maturu, ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti tokom završnog ispita kao što je dojava o bombi. Sve testove za završni ispit, uključujući i rezervne, radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Rezerve se spremaju ukoliko neki od tri testa koji se polažu na maloj maturu "procuri" u javnost, a ove godine problem mogu da naprave i dojave o bombama.

"Rezervu uvek pripremamo, svake godine. Obično se koristi tek u martu sledeće godine, za probni ispit za sledeću generaciju.  Samo jednom prilikom je korišćena za ponavljanje ispita. Nadamo se da ove godine neće biti potrebna, da će ostati za mart 2023. godine", rekao je direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

Rezervni testovi iskorišćeni su 2019. godine kada se na vajber grupama osnovaca pojavio test iz matematike. Ispostavilo se da su zadaci "procureli" iz štamparije A.D. Politika koja je te godine štampala sva tri testa za malu maturu.

Mala matura 2022 polaže se 27, 28. i 29. juna, a učestale dojave o bombama u školi, poslednjih nekoliko dana otvorile su pitanje kako će biti organizovan završni ispit i šta ako preteći mejl škole dobiju kada đaci budu rešavali zadatke iz srpskog, matematike ili kombinovanog testa. Ukoliko objekti budu evakuisani, učenici po povratku u učionice ne mogu nastaviti da rešavaju isti test, jer bi bila dovedena u pitanje regularnost ispita.

Kako da se zaštite deca, roditelji, ali i zaposleni u školi od dodatnog stresa tokom male mature pitanje je na koji ovih dana pokušavaju da daju odgovor predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete. Prvi sastanci već su održani, a da li je nešto konkretno dogovoreno nisu se oglašavali.

Prve instrukcije

Predstavnici Školske uprave Beograd početkom nedelje imali su sastanak sa direktorima osnovnih škola sa teritorije Palilula i Zvezdara. Stigle su i prve instrukcije da se spajaju manje škole, gde god je to moguće. Takođe, da se završni ispit organizuje u fiskulturnim ili svečanim salama, a ne u učionicama.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Direktorka Osnovne škole Veljko Dugošević na Zvezdari Vesna Ćirović rekla je ranije za Euronews Srbija da je spajanje škola za polaganje male mature i smanjenje broja punktova gde će učenici raditi testove, jedna od mera da se pojača bezbednost tokom male mature. 

"Spajaće se više škola na teritoriji jedne opštine, kako bi se smanjio broj objekata u kojima se polaže završni ispit, a da deca imaju dobre uslove. To je jedna od mera što se tiče bezbednosti na završnom ispitu, da se smanji broj punktova na kojima se polaže mala matura. Nekoliko škola na Zvezdari će spojiti decu. OŠ Veljko Dugošević spaja se sa OŠ Marija Bursać, a završni ispit biće organizovan u fiskulturnoj sali naše škole", rekla je Ćirović za Euronews Srbija.

Dojave u školama širom Srbije

Preteći mejlovi da su u objektima postavljene eksplozivne naprave stigli su danas na adresu više škola u Srbiji. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da su svi objekti evakuisani, a đaci će biti vraćeni na nastavu tek kada policija pregleda sve škole.

"Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi, prema do sada pristiglim informacijama, dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin. Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a  pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno. O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Euronews/Tanjug/Fonet

 

U većini škola, dok objekti ne budu pregledani, nastava je organizovana onlajn.

Bezbednost testova

Prethodnih godina velika pažnja posvećena je bezbednosti testova, da ranije ne "procure u javnost". Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja od Vlade Srbije dobio je dve  štamparije, tako da sve testove za malu mature štampaju oni. 

Prethodnih godina pokazalo se da su štamparije koje su na tenderu dobile posao štampanja testova za malu mature najslabija karika što se tiče bezbednosti. Tako su testovi 2013. godine dospeli u javnost iz štamparije Službenog glasnika, a 2019. godine test iz matematike iz štamparije A.D. Politika.

Direktor Zavoda Ranđelović kaže da su testovi odštampani i da se čuvaju u sefu pod najstrožim bezbednosnim procedurama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija