Region

Plenković: Članstvo u Šengenu veliki uspeh Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2022

-

10:09

Plenković: Članstvo u Šengenu veliki uspeh Hrvatske
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je članstvo Hrvatske u Šengenu, od 1. januara naredne godine, veliki uspeh, realizacija strateških ciljeva, vladinog programa i višegodišnjih napora da se ostvare ciljevi dublje integracije zemlje.

"Hrvatska je dobila još jednu podršku EU i od 1. januara naredne godine postajemo članica šengenskog područja. To znači da smo mi unutar 420 miliona ljudi zemalja članica šengenskog prostora koji imaju slobodu kretanja", rekao je Plenković na otvorenom delu sednice vlade.

On je zahvalio svima koji su tome doprineli i podsetio:

"Pelješki most, povezivanje hrvatske teritorije i  juga Dubrovačko-neretvanske županije, evropodručje, postupna zamena kune s evrom, proces koji je trajao pet i po godina i sada Sćengen".

U tom kontekstu Plenković je spomenuo i hrvatske branitelje i dodao da "ništa što se događalo proteklih 30 godina ne bi bilo moguće bez njih".

Dodao je da Hrvatska ima 80 posto robne razmene s članicama šengenskog prostora, a da u Hrvatsku kao autodestinaciju 75 posto turista dolazi iz članica šengenskog prostora što za njih znači jednostavniji i brži dolazak.

"Mislim da možemo biti ponosni na sve ono što smo zajednički u ovom pogledu učinili", rekao je Plenković.

Spomenuo je i boravak ministra finansija Marka Primorca u SAD, gde je juče potpisan dokument o ukidanju dvostrukog oporezivanja s Amerikom  i istakao da je reč o "ogromnom iskoraku".

Premijer je podsetio i na ukidanje viza, kao  ulazak Hrvatske u "global entry program".

"To je pokazatelj da idemo u dalje produbljenje odnosa s Vašingtonom što je itekako važno i u globalnim razmerima i u kontekstu bilateralnih odnosa", rekao je Plenković.

Istakao je da je 1. januar trenutak značajne promene međunarodnog položaja Hrvatske, prenelis u hrvatski mediji.
 

Komentari (0)

Evropa