Region

Republika Srpska uzima kredit od Mađarske od 110 miliona evra

Komentari

Autor: FoNet

09/12/2022

-

23:37

Republika Srpska uzima kredit od Mađarske od 110 miliona evra
Zgrada Vlade Republike Srpske - Copyright vladars.net

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska će od Mađarske uzeti kredit od 110 miliona evra kojim će za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dela duga, objavila je danas BN televizija.

Odluku o prihvatanju zaduženja prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarsкe Vlada RS je donela juče, a koliko se Vladi žuri pokazuje i to što odluka stupa na snagu već danas, navodi BN pozivajući se na portal Capital.

Srpska kredit uzima na 10 godina sa grejs periodom od godinu dana i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet odsto.

"Prihvata se zaduženje RS prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u iznosu od 110.000.000 evra. Namena kredita je obezbeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje diela duga, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS", navodi se u odluci.

Republika Srpska će plaćati i naknadu za rezervaciju od 0,5 odsto godišnje na nepovučena sredstva.

Prema preliminarnim podacima javni dug RS koji podleže zakonskom ograničenju na kraju oktobra je iznosio 5,087 milijardi KM ili 36,3 odsto procenjenog BDP za 2022. godinu.

Ukupan dug RS koji podleže zakonskom ograničenju iznosi 6,096 milijardi KM odnos 43,5 odsto procenjenog BDP za 2022. godinu.

Republici Srpskoj u idućoj godini na naplatu dospeva dug od 1,15 milijardu KM, a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.

Iako ministarka finansija Zora Vidović tvrdi da u narednoj godini neće biti problema sa otplatom dugova, jasno je da bez novih zaduženja ti dugovi ne bi mogli da budu vraćeni, zaključuje BN TV.

Komentari (0)

Evropa