Region

Sve više Crnogoraca želi u EU: Istraživanje pokazalo da bi na referendumu 80 odsto izašlih glasalo za ulazak

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

14:47

Sve više Crnogoraca želi u EU: Istraživanje pokazalo da bi na referendumu 80 odsto izašlih glasalo za ulazak
Sve više Crnogoraca želi u EU: Istraživanje pokazalo da bi na referendumu 80 odsto izašlih glasalo za ulazak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Podrška građana Crne Gore pridruživanju Evropskoj uniji porasla je na gotovo 78 odsto, uz rekordno visok broj onih koji snažno podržavaju ulazak Crne Gore u EU od 50,2 odsto, navodi se u najnovijem istraživanju javnog mnjenja agencije DeFacto, koje je danas predstavljeno šefici Delegacije EU i ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori.

"Da je pristupanje Evropskoj uniji pitanje oko kojeg postoji opšti konsenzus, potvrđuje i podatak da bi na hipotetičkom referendumu o članstvu 80 odsto onih koji bi izašli na glasanje, glasalo za ulazak Crne Gore", saopšteno je iz EU Info Centra.

Prema nalazima istraživanja, građani Crne Gore Evropsku uniju i dalje doživljavaju kao najvažnijeg političkog i ekonomskog partnera, i finansijskog donatora Crnoj Gori, dok je Delegacija EU među tri institucije koje uživaju najveće poverenje građana.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da građani većinski nisu zadovoljni brzinom kojom država pristupa Evropskoj uniji. Drugi put od merenja ovog indikatora, više ljudi veruje da je tempo spor (54,7 odsto), nego brz. 

"Ovo istraživanje nam jasno govori da su u teškim vremenima građani Crne Gore još posvećeniji svojoj evropskoj budućnosti. Ali poruka građana je i jasan poziv na hitnu akciju – da Crna Gora nema više vremena za gubljenje i da je sada vreme da se osigura evropska budućnost zemlje", navela je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, komentarišući rezultate istraživanja. 

Popa je naglasila da EU ovu poruku čuje jasno i glasno i izrazila nadu da će poruku građana čuti i crnogorski politički akteri koji imaju moć da preduzmu potrebne aktivnosti i pokrenu neophodne reforme.  

"Sada je vreme da svi proevropski akteri svoje reči potkrepe konkretnim delima, postignu široki politički konsenzus i ispune obećanje o evropskoj budućnosti dato građanima. Ponašati se proevropski znači raditi zajedno u cilju javnog dobra, iznad političkih i ideoloških opredeljenja", rekla je Popa.

Olivera Komar iz agencije DeFacto koja je sprovela istraživanje, navela je da podrška pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i dalje ostaje jedini konsenzus u visokopolarizovanom crnogorskom društvu.

"Dodatno, velika većina građana smatra i da bi članstvo Crne Gore u EU koristilo regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Time, građanke i građani šalju jasnu poruku političkim elitama o tome šta bi trebalo da bude pravac crnogorske politike, i u kakvom društvu žele da žive", naglasila je Komar.  

Istraživanje je sprovedeno za potrebe Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika, u periodu od 28. oktobra do 14. novembra ove godine.

Komentari (0)

Evropa