Region

Zvanično odlučeno: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/12/2022

-

18:43

Zvanično odlučeno: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU
Zvanično odlučeno: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije danas su na redovnom decembarskom samitu u Briselu potvrdili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

"Evropski savet podržava zaključke Saveta EU od 13. decembra o procesu proširenja i stabilizacije i pridruživanja i slaže se da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata”, zaključili su lideri Unije.

Ministri za evropske poslove Unije su u ponedeljak postigli konsezus oko dodeljivanja statusa kandidata BiH. Više zemalja članica podržalo je kandidatski status za BiH na sastanku ministara početkom ove nedelje.

Na putu do članstva osam uslova

Da bi proces evropske integracije za BiH mogao da napreduje, Evropska komisija je postavila osam uslova.

BiH treba da usvoji izmene u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, da usvoji zakone o Visokom sudskom i tužilačkom savetu i o sudovima Bosne i Hercegovine, kao i zakon o sprečavanju sukoba interesa.

BiH treba da pojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, da radi na efikasnoj koordinaciji kapaciteta upravljanja granicom i poboljša sistem azila, da zabrani torture i zlostavljanja, da garantuje slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara i da pokaže rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

BiH je podnela zahtev za članstvo u EU 2016. godine, a EK je u oktobru preporučila zemljama članicama da joj dodele status kandidata.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj istakao je ranije da je ova odluka istovremeno i poruka građanima Bosne i Hercegovine da je njihovo mesto u Evropskoj uniji.

"Dobre vesti: preporuka Evropskog saveta da se Bosni i Hercegovini potvrdi status kandidata za  članstvo u EU poruka je i svim građanima BiH da je njihova budućnost u EU. Radujemo se podršci Evropskog saveta. Stalan napredak u reformama je ključan za napredovanje na ovom putu", poručio je Borelj na svom Tviter nalogu.

Komentari (0)

Evropa