Region

Slovenija o Šengenu: Podrška Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pitanje na dnevnom redu čim bude saglasnosti

Komentari

Autor: FoNet

02/07/2021

-

13:37

Slovenija o Šengenu: Podrška Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pitanje na dnevnom redu čim bude saglasnosti
Slovenija o Šengenu: Podrška Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pitanje na dnevnom redu čim bude saglasnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija, kao predsedavajuća Savetom Evropske unije, apsolutno podržava ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunije u šengenski prostor i spremna je da to stavi na dnevni red čim bude postignuta saglasnost država članica, izjavio je slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, posebno ističući Hrvatsku.

On je, kako javlja agencija Hina, rekao da Slovenija "apsolutno podržava" ulazak sve tri države u Šengen.

"Otvoreno govoreći najviše smo zainteresovani za ulazak Hrvatske iz razumljivih razloga jer su to naši susedi i jer bi to olakšalo mnoge probleme koje imamo na granici, kako Hrvatska tako i Slovenija”, rekao je Hojs u razgovoru sa grupom briselskih dopisnika koji su pozvani u Sloveniju povodom preuzimanja rotirajućeg predsedništva Savetom EU.

Hojs, koji će u sledećih šest meseci predsedavati Savetom za unutrašnje poslove, nadležnim za proširenje šengenskog prostora, dodao je kako je “u svakom trenutku” spreman pitanje ulaska tri države u Šengen staviti na dnevni red, ali smatra da je pametnije pre toga sačekati saglasnost svih država članica, navodi Hina.

“Ne čini mi se pametnim da se to pitanje stavlja na dnevni red dok nema prethodne suglasnosti svih država članica. Pametnije mi se čini da se o tome ne glasa dok nema punog konsenzusa”, rekao je Hojs.

Evropska komisija je početkom juna pozvala na proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju koje ispunjavaju sve tehničke kriterijume za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica. Današnji Šengen čini 26 država, među kojima su i četiri koje nisu članice EU - Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn. Deo šengenskog prostora su sve države članice EU osim Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Kipra i Irske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa