Region

Milanović: Ukrajina nije naš saveznik. Nasilno se nameće da bude, cinično joj je dodeljen status kandidata za EU

Komentari

Autor: Euronews, Index

20/12/2022

-

19:21

Milanović: Ukrajina nije naš saveznik. Nasilno se nameće da bude, cinično joj je dodeljen status kandidata za EU
Milanović: Ukrajina nije naš saveznik. Nasilno se nameće da bude, cinično joj je dodeljen status kandidata za EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je u utorak da Ukrajina "nije saveznik" njegove zemlje i upozorio da ne treba "unositi rat" na Balkan.

"Ukrajina nije saveznik. Nasilno se nameće da bude. Cinično joj je dodeljen status kandidata u EU. To je ono što je EU danas: jad, nula", prenosi hrvatski Index.

U razgovoru sa novinarima, on je takođe kritikovao premijera Andreja Plenkovića zbog predloga da se ukrajinske trupe obučavaju u Hrvatskoj. Milanović je rekao da bi takav potez "doneo rat" zemlji.

"Stalno namećeš moralne ucene", obratio se Plenkoviću, "ali sam nemaš morala. Idi u Ukrajinu i bori se"

Govoreći o spremnosti hrvatske vojske za borbu, Milanović je istakao da joj, na primer, nedostaju protivtenkovske rakete.

"Imamo Amerikance, koji će nas braniti kao što brane Ukrajince. Sjajno!", rekao je sarkastično.

Milanovićevi komentari dolaze nekon što hrvatski poslanici nisu uspeli da usvoje predlog da se zemlja pridruži programu EU koji ima za cilj da obuči oko 15.000 ukrajinskog vojnog osoblja za borbu protiv Rusije.

Prošle nedelje, samo 97 hrvatskih poslanika od 151 glasalo je za predlog, što je manje od dve trećine potrebnih glasova poslanika.

Uoči glasanja, Milanović je upozorio da bi pridruživanje programu učinilo da Zagreb postane meta Rusiji. Plenković, čiji je kabinet podržao misiju, zauzvrat je optužio predsednika da gaji "proruske stavove".

Komentari (0)

Evropa