Region

I Crna Gora suočena sa talasom veoma zagađenog vazduha: Pljevlja najzagađeniji grad na svetu

Komentari

Autor: Fonet

03/01/2023

-

22:31

I Crna Gora suočena sa talasom veoma zagađenog vazduha: Pljevlja najzagađeniji grad na svetu
I Crna Gora suočena sa talasom veoma zagađenog vazduha: Pljevlja najzagađeniji grad na svetu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Većini građana Crne Gore danas je preporučeno da, zbog registrovane velike zagađenosti vazduha koja se očekuje i narednih dana, izbegavaju aktivnosti na otvorenom, javljaju podgorički mediji.

Pljevlja su sinoć bila najzagađeniji grad na svetu, a loš vazduh ne udišu samo stanovnici Pljevalja, već i Nikšića, Bijelog Polja, Kotora i Bara, navodi RTCG.

Zagađenost vazduha u tim gradovima očekuje se i narednih dana, pa iz Agencije za zaštitu životne sredine savetuju da građani izbjegavaju aktivnosti na otvorenom jer će zagađenost biti normalne vrednosti.

Savetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Gordana Đukanović je za Radio Crne Gore saopštila da se, na osnovu podataka sa mernih instrumenata analizatora koji su u okviru državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha nalaze u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Kotoru i Baru, može zaključiti da je vazduh zagađen i veoma zagađen posebno u severnoj regiji, osnosno na mernim stanicama u Pljevljima i Bijelom Polju.

Veoma visoke koncentracije zagađujućih materija PM 10 i PM 2.5 čestice registrovane su i u Podgorici i u Nikšiću, rekla je ona.

"Savetujem građanima da svoje aktivnosti na otvorenom prilagode u ovim danima, upravo stanju kvaliteta vazduha, zato što se na našem sajtu i sajtu Instituta za javno zdravlje nalaze preporuke kako treba građani da se ponašaju u situacijama ovakvog zagađenja. Ne savetuje se fizička aktivnost na otvorenom, a pogotovu treba da budu oprezne ranjive grupe građana, starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice", poručila je Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa