Društvo

Euronews Centar o usvojenom planu za rešavanje zagađenog vazduha: "Potreban dokument, ali kasni osam godina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2022

-

21:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha do 2030. godine i osniva radnu grupu koja će se baviti ovim problemom. Grad Beograd od ranije ima sličan program koji takođe traje do iste godine. Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje istakao je da ta dva dokumenta nemaju konkretnu vezu. Govoreći o lošem kvalitetu kvalitetu vazduha, Šošterić ističe da je monitoring u Gradu Beogradu bolji, s toga ne znamo da li zaista opada kvalitet ili je samo merenje preciznije.

Dokument koristan i potreban, rekao je Milenko Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija, ali kako dodaje, kasnio je osam godine. "Vlast je do sada apsolutno negirali problem. Vidi se da je situacija alarmantna", istakao je.

Zagađen vazduh u Srbiji godišenje odnese hiljade života, zbog njega skoro 14.000 ljudi završi u bolnici, prouzrokuje pogoršanja astme kod dece.

Više o tome kako je jedan student osmislio način da umanji štetni vazduh u Sarajevu, i o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, od Milice Rakić Andrić pogledajte u emisiji Euronews Centar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija