Društvo

Agencija za zaštitu životne sredine: Prekomerno zagađenje vazduha u 20 gradova i opština u 2021. godini

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2022

-

18:47

Agencija za zaštitu životne sredine: Prekomerno zagađenje vazduha u 20 gradova i opština u 2021. godini
Agencija za zaštitu životne sredine: Prekomerno zagađenje vazduha u 20 gradova i opština u 2021. godini - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i u još 16 gradova i opština u Srbiji prošle godine vazduh je bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Beogradski vazduh takvu ocenu je dobio zbog prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM 2,5, kao i NO2.

U Nišu su problem koncentracije suspendovanih čestica obe kategorije, kao i u Pančevu, Užicu, Smederevu, Kosjeriću, Valjevu, Novom Pazaru i Subotici.

Borski vazduh je prekomerno zagađen zbog prekoračenja graničnih vrednosti SO2, a novosadski samo zbog čestica PM10.

Prekoračenja PM10 su razlog zagađenosti vazduha u Kragujevcu, Kraljevu, Loznici, Čačku, Zaječaru, Paraćinu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Zrenjaninu.

Kako se navodi u ostalim delovima Srbije vazduh je bio prve kategorije, odnosno čist ili neznatno zagađen. Agencija navodi da je ocena kvaliteta vazduha u 2021. godini data na osnovu rezultata merenja zagađujućih materija dobijenih monitoringom u državnim i lokalnim mrežama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija