Društvo

Protest protiv zagađenja vazduha u Beogradu: "Pažljivo diši, opasno po život"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/11/2022

-

13:27

Protest protiv zagađenja vazduha u Beogradu:  "Pažljivo diši, opasno po život"
Protest protiv zagađenja vazduha u Beogradu: "Pažljivo diši, opasno po život" - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Peti protest protiv zagađenja vazduha pod nazivom "Narod protiv trovača", u organizaciji Eko straže, završen je danas nešto posle 14 časova na Trgu Republike.

Eko straža traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u skladu s definisanom ulogom izražavanja državnog jedinstva odmah stvori uslove za sprovođenje celokupne zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine, a posebno kvaliteta vazduha.

Od premijerke Srbije Ane Brnabić traže da Vlada odmah usvoji Program kvaliteta vazduha sa akcionim planom od 2022. do 2030. godine i obezbedi finansije za njegovo sprovođenje i obezbedi kontinuirano informisanje građana o kvalitetu vazduha u svim delovima zemlje i da se hitno sprovedu svi Planovi kvaliteta vazduha koje su donele lokalne samouprave.

Od Republičke javne tužitetljke Zagorke Dolovac traži se odmah izda obavezno uputstvo nižim tužiocima da postupaju sa hitnošću, u roku od tri dana, u svim slučajevima kada je reč o zagađenju i kada u javnosti postoje indicije da neko čini krivično delo kojim se zagađuje životna sredine. 

O ekološkim problemima i borbi koju su pokrenuli za njihovo rešavanje na protestu su govorili aktivisti iz Šapca, Barajeva, Petrovca na Mlavi, Loznice, Čačka, Smedereva, Valjeva i više delova Beograda.

Učesnici su se provobitno okupili ispred Predsedništva Srbije, gde se obratio profesor Fizičkog fakulteta Vladimir Ðurđević, koji je rekao da je "lažna dilema ili zdravlje ili plata" i da građani znaju da je moguće imati i zdravlje i platu.


Odatle su učesnici preko Terazija prošetali do Trga Republike.

Demonstranti su izneli različite lokalne ekološke probleme i zahteve, koji uključuju protivljenje eksploataciji llitijuma i preteranom rudarenju u istočnoj Srbiji, zagađenju vazduha koje, kako tvrde, izazivaju valjevski Krušik i Eliksir u Šapcu, kao i probleme oko opasnog otpada koji, kako tvrde, prerađuje Unirisk u Barajevu.

Saobraćaj je bio blokiran u tom delu centru grada.
Učesnici su nosili transparente sa natpisima "Samo sloga od smoga spasava" "Stop ekološkom izbeglištvu","Srbija Pakistan - svima nama guši pluća vazduh naš", "Ne glumite gluplje nego što jeste - za našu decu", "Pažljivo diši, opasno po život" i druge.

Kolona demonstranata prošla je Ulicom kralja Milana, pa Terazijama ka Trgu Republike.

U koloni su bili i političari i narodni poslanici Biljana Stojković, Aleksandar Jovanović Ćuta i Savo Manojlović iz organizacije "Kreni promeni"..

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðurđević rekao je da je Srbija pola godine bila evropski rekorder po zagađenju i naveo brojne gradove u kojima je ove grejne sezone ostvareno rekordno zagađenje.

On je rekao da je jedna milijarda evra potrebna da se stave filteri na fabričke dimnjake.

"Dilema plate ili zdravlje je lažna. Mi hoćemo i jedno i drugo i to je moguće, ali treba nastaviti proteste", poručio je Ðurđević.

Predstavnik ekološkog udruženja "Tvrđava" iz Smedereva rekao je da zbog "kancerogene crvene prašine" u tom gradu ima 6.800 onkoloških bolesnika, što je sedam odsto ukupne populacije Smedereva.

Govornica koja je predstavljena kao Katarina iz novobeogradskih blokova rekla je da su ekološki aktivisti uspeli da nateraju državne organe da reaguju na divlje spalionice, za koje je rekla da ne predstavljaju nikakve socijalne aktivnosti, već "dobro razvijen kriminalmni biznis".

 

Komentari (0)

Srbija