Društvo

"Veš sušimo u plastenicima, inače postane crven": Meštani sela pored smederevske železare žale se na zagađenje

Komentari

Autor: Stefan Goranović/Euronews Srbija

16/06/2022

-

20:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na četrdesetak minuta vožnje od Beograda, i u neposrednoj blizini smederevske železare HBIS nalazi se selo Radinac. Gde god se pogleda, sve je crveno - zidovi, staze, plastenici. Kadrovi ovog sela neke bi podsetili na naučno-fantastični film, ali za meštane, ovo je višegodišnja stvarnost. Kažu da situacija nikada nije bila sjajna, ali se dodatno pogoršala od kada je kineska kompanija preuzela čeličanu.

Zoran Stojanović, stanovnik sela Radinac, kaže da su nekada prinuđeni u plastenicima da suše veš, jer ukoliko ga ostave napolju za sat, dva sve postaje crveno. 

"Mi ovde (u baštama) kao nešto sadimo, u stvari, to je čisto onako. Imamo i svoje plastenike, gde nekada sušimo i veš, jer ne smemo da ga ostavimo napolju. Preko noći, za sat dva, on postane crvene boje", kaže Stojanović.

Dodaje da je plastenik u svojoj bašti postavio pre dve godine, a da je sada potpuno crvene boje.  A u crvenom talogu se nalaze visoke koncentracije opasnih čestica, među kojima su arsen, olovo i kadmijum, piše u analizi Nacionalne ekološke asocijacije, koja se poziva na rezultate ispitivanja uzoraka prikupljene prašine sa kuća u jednoj akreditovanoj laboratoriji. U dokumentu se navodi da je deo prašine završio u plućima stanovnika, te da su neke od tih čestica izrazito kancerogene. U analizi stoji i da je kvalitet vazduha katastrofalno loš i opasan za zdravlje.

"Svaki dan je sve gore i gore. Jednostavno, mi ovde kao da nemamo pravo na život. Deca bukvalno nemaju pravo na život, nemaju i to je živa istina. Jednostavno ne mogu da izađu napolje da se igraju, sve je crveno, prljavo, sivo, masno. Mi imamo utisak da oni vrše kao neke eksperimente nad nama", priča Stojanović.

"Niko ne želi da kupi kuće koje tako izgledaju"

Kažu da se redovno obraćaju institucijama, ekološkim inspektorima, ali gde god se u Radincu okrenu, sve je - crveno. Neki bi i otišli, ali niko ne želi da kupi kuće koje tako izgledaju.

Euronews

 

"Osamdesetih i početkom devedesetih, moja lokacija je vredela jedan dobar stan na Novom Beogradu, ili na Bežanijskoj kosi. Ja za moju protivvrednost ne mogu da dobijem ništa, ne mogu da dobijem ni pet polovnih bicikala", navodi Stojan Momčilović iz Radinca.

Za razliku od perioda kada je vlasnik železare u Smederevu bio US Steel, tvrde meštani, sadašnji vlasnici s lokalnim stanovništvom ne žele da razgovaraju. Zato se nadaju da će razgovarati na sudu. Zajedno sa Pokretom Tvrđava, grupa meštana podnela je krivičnu prijavu, nakon što su dugo prikupljali dokaze.

"Ovo ja ne bih nazvala borbom protiv neke kompanije u čijem god da je vlasništvu, već borbom za ono što mi želimo, a to je da Železara nastavi da radi. U železari radi pet hiljada radnika, hrane svoje porodice, to je dvadeset hiljada ljudi. Ovo je borba da Železara nastavi da radi, ali da prestane da zagađuje životnu okolinu, i ugrožava zdravlje ljudi oko nje", navela je Anika Zivanović iz Udruženja građana "Pokret Tvrđava".

Ekipa Euronews Srbija se više od 24 sata pre dolaska u Smederevo, obratila smederevskoj železari, kako bi proverili da li će i na koji način odgovoriti na navode iz krivične prijave. Međutim, u kompaniji je rečeno da se medijski upiti šalju u centralu i da se odgovor ne može brzo očekivati. Za to vreme lokalna merna stanica za kvalitet vazduha pokazuje da je ovo jedna od najzagađenijih tačaka u Srbiji.

Koliko zagađenje pokazuje merna stanica?

Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije kaže da je merna stanica u Radincu pokazuje najveće zagaženje PM 10 česticama u Srbiji. 

Euronews

"Ta merna stanica je pokazala da su 148 dana u godini koncentracije PM 10 čestica bile iznad granične vrednosti, dakle trećinu godine imate prekogranične vrednosti PM 10 čestica. Tu je i najveća srednja prosečna koncentracija od 66 mikrograma po metru kubnom. Druge dve stanice u Smederevu su imale 120 dana prekogranične vrednosti, dok zakonska regulativa kaže da maksimalno 35 dana godišnje može biti prekoračena granična vrednost (PM 10 čestica)", rekao je Lekić za Euronews Srbija.

Napominje da merna stanica u Radincu jedno vreme nije radila, da je u funkciji od kraja prošle godine i da je samo u decembru zabeleženo 12 dana prekoračenja koncentracije PM čestica. 

"Sigurno je ta stanica već ispucala bonus od 35 dana godišnje prekoračenja. Problem zagađenja u Smederevu nije nov, nije došao sa kineskom kompanijom. Tu postoji čitav niz problema koji su povezani. Kompanija koja vodi železaru nema integrisanu dozvolu, koja bi propisala granične vrednosti emisija zagađujućih materija u vazduhu. Imate oblast koja nije zakonski dobro rešena i  otvara prostor za stvaranje profita na račun zdravlja ljudi", naveo je Lekić.

Pojašnjava da "nikom ne pada na pamet" da kaže da nije neophodno imati industriju, ali da se mora insistirati na poštovanju zakona.

"Ko god da je vlasnik (železare u Smederevu) treba ga prinuditi da svoju proizvodnju prilagodu ekološkim standardima EU", zaključio je Lekić.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

LidijaBgd

17.06.2022 09:27

Ovo je strasno.Pa ceo plastenik im crven.Ovo je stvarno da ne izlazis iz kuce.Kupis fotokataliticki preciscivac vazduha i nema izlaska iz kuce.

Srbija