Društvo

Ministarka zaštite životne sredine: Uskoro počinje izgradnja regionalnog centra za tretman otpada

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

19:17

Ministarka zaštite životne sredine: Uskoro počinje izgradnja regionalnog centra za tretman otpada
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas u Kruševcu sa građanima Srnja i Jasike o efektima i značaju modernog regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom "Kruševac - Srnje", čija izgradnja uskoro počinje.

Novi regionalni centar, kako je navela, rešiće problem upravljanja komunalnim otpadom za Grad Kruševac i četiri opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Blace. Vujović je naglasila da su regionalni i reciklažni centri izuzetno važni, jer je to ono što nedostaje Srbiji.

"Ovim projektom, za čije sufinanisiranje je ministar Momirović prošle godine potpisao ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom, omogućiće se izgradnja regionalnog centra po evropskim standardima", rekla je Vujović i dodala da je važna i kompletna sanacija nesanitarne deponije u Srnju.

Ministarka je rekla da je u razgovoru sa građanima saznala sa kakvim se problemom susreću poslednjih 40 godina. Vujović je dodala da će u okviru projekta biti izgrađene i transfer stanice za pretovar otpada u lokalnim samoupravama koje gravitiraju ka centru, a kroz projekat će biti obezbeđena i dodatna opremu.

"Uspostavljanje reciklažnog centra omogućiće primenu principa cirkularne ekonomije, kako bismo od otpada dobijali novu upotrebnu vrednost, što je od suštinskog značaja za budućnost", rekla je Vujović.

U Kruševcu se, kako je navela sprovode i drugi zeleni projekti, na konkursu Ministarstva ove godine odobrena sredstva za zamenu kotla u Osnovnoj školi "Stanislav Binički", a uspešno je realizovan projekat pošumljavanja. Tokom posete Kruševcu, Vujović je sa gradonačelnicom Jasminom Palurović potpisala i ugovore na osnovu kojih će Ministarstvo zaštite životne sredine dodeliti Kruševcu na korišćenje nove kante i kontejnere, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija